Kerugian RM 1.6 Bilion Sime Darby, Siasatan Dalaman Tidak MemadaiSHAH ALAM 14 MEI: Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Pusat, Shamsul Iskandar Mat Akin mencadangkan kerajaan pemerintah menubuhkan panel menjalankan siasatan khas terhadap kerugian besar yang dialami Sime Darby Berhad berjumlah RM1.64 bilion yang memberi kesan terhadap ekonomi negara.

Beliau menganggap tindakan siasatan dalaman dan arahan Pengerusi atau CEO Sime Darby hanya diarah bercuti, jauh dari mencukupi lantaran ia membabitkan sebuah syarikat bertaraf antarabangsa.

Sime Darby mencatat kerugian lebih RM1.64 bilion berikutan lebihan kos dalam beberapa projek di bawah Bahagian Tenaga dan Utilitinya termasuk projek hidroelektrik Bakun.

Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan Sime Darby, Datuk Seri Ahmad Zubir Murshid kemudian diminta bercuti dan langkah ini direstui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

“Sudah tentu ia memalukan negara kerana Sime Darby sewaktu dipimpin oleh Tan Sri Khalid sebelum ini, tidak pernah mengalami kerugian sebanyak ini. Sime Darby harus menjelaskan bagaimana kerugian mencecah RM1.64 billion.

"Tidak hanya memadai pengerusi atau CEO diarah bercuti dan sebagainya. Sebab ia satu syarikat yang bertaraf antarabangsa dan saya percaya, ia akan memberi impak besar kepada ekonomi negara,” katanya kepada TV Selangor, hari ini.

Shamsul menegaskan kerugian besar ini harus diperbetul temasuk mengenal pasti punca, sama ada disebabkan faktor salah urus atau masalah penyelewangan.

“Isu Sime Darby menunjukkan sesuatu harus diperbetul dalam syarikat yang tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur dan unit pegangan saham terdiri daripada orang ramai," katanya.

Justeru, beliau mencadangkan siasatan bebas dan telus terhadap Sime Darby dibuat kerana percaya siasatan dalaman sahaja tidak memadai.

“Sudah tentu siasatan harus dibuat dan mesti diketuai panel bebas kerana siasatan tidak boleh hanya dikendali secara dalaman semata-mata. Jumlah kerugiannya terlalu besar, elok kerajaan ambil inisiatif untuk membuat panel khas," katan

0 comments:

 
© Grunge Theme Copyright by ustazazhargroup.blogspot.com | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks