Kelantan: Tiada halangan wanita berjawatan tinggi

Kelantan terus mendahului dalam menjaga kebajikan kaum wanita. Tidak ada diskriminasi antara kaum wanita dan kaum lelaki. Kalau ada pihak yang beranggapan Kelantan di bawah kepimpinan Ulama' menidakkan hak kaum wanita,ternyata ianya jauh tersasar.

Ketika Setiausaha Agung Cuepacs Ahmad Shah Mohd Zin Isnin lepas membuat kenyataan bahawa trend masa kini menunjukkan semakin ramai wanita dilantik memegang jawatan sebagai pembuat keputusan dan situasi itu mempunyai implikasi jangka panjang dalam aspek kemajuan dan pertumbuhan negara.

Menteri Besar Kelantan pula mempunyai pandangan yang berbeza.

Kerajaan negeri Kelantan tidak mempunyai sebarang halangan dan masalah dengan lebih ramai wanita memegang jawatan tinggi di dalam sektor awam berbanding lelaki.

Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata perkara yang paling penting adalah mutu perkhidmatan dan kualiti kakitangan awam itu yang perlu diambil kira tanpa mengira kakitangan itu wanita ataupun lelaki.

“Di dalam Islam lelaki dan wanita sama sahaja. Tiada siapa yang lebih,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

TG Nik Aziz berkata di dalam Islam, lelaki hanya mendahului wanita sebagai pemimpin dalam rumahtangga.

“Bagi saya ianya tidak menimbulkan sebarang masalah jika ramai wanita memegang jawatan tertinggi di dalam sektor awam,” katanya.

0 comments:

 
© Grunge Theme Copyright by ustazazhargroup.blogspot.com | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks