Kematangan Zahid Jawab Isu Scorpene Jadi TandatanyaOleh Mak Bonda
Menurut Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi isu pembelian kapal selam Scorpene tidak perlu di bawa kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana pembelian kapal selam itu dibuat mengikut prosedur yang sepatutnya.
Malah kos pembelian kapal selam buatan Perancis bernilai kira-kira Euro1 bilion pada tahun 2002 itu mendapat kelulusan Kementerian Kewangan.
Sepertimana dilaporkan Bernama, ketika mengulas mengenai pembelian kapal selam itu yang dilaporkan oleh sesetengah media membabitkan pembayaran komisen bernilai kira-kira Euro114 juta kepada sebuah syarikat di Malaysia.
"Pembelian dibuat mengikut apa yang ditetapkan prosedur, semua langkah diikuti sebaik-baiknya," kata Ahmad Zahid baru-baru ini.
Jawapan Ahmad Zahid menggambarkan sikap tidak matang sebagai seorang Menteri yang sepatutnya peka dengan kegelisahan dan suara rakyat yang prihatin dengan isu rasuah membabitkan wang rakyat.
Kita mengharapkan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak yang mengaku ‘mendahulukan rakyat dan mengutamakan prestasi’ supaya ‘buat serupa cakap’ dan bukan ‘cakap tak serupa bikin’.
Adakah Ahmad Zahid mengharapkan rakyat akan menarik nafas lega mendengar kenyataan beliau mengenai kes kapal selam tak menyelam itu?
Kita ingin melihat sikap yang lebih telus, matang dan profesional daripada Menteri Pertahanan jika benar segalanya mengikut prosedur dan tiada ‘hanky panky’ dalam pembelian luar biasa yang menarik perhatian satu dunia itu.
Apa yang ditakutkan beliau jika tiada apa yang ingin disorokkan daripada SPRM dan rakyat 1Malaysia?

0 comments:

 
© Grunge Theme Copyright by ustazazhargroup.blogspot.com | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks