Mimpi Nasha Belum Habis Rupanya..Aduss...!!!

Aku juga sokong perpaduan Melayu/Islam tetapi dalam keadaan apa? Menjadi nyatakah impian ini sekiranya UMNO masih dengan fahaman perkauman sempit dan meminggirkan Hukum? Akan jadi realitikah selagi UMNO pentingkan kuasa dan kedudukan? Akan menjadi nyatakah selagi UMNO masih lagi rela menjadi zalim terhadap rakyat demi kesinambungan kuasa yang dipegang?
PAS pula relakah membenamkan prinsip dan perjuangan Isamnya semata-mata kerana bangsa? Mampukah PAS mencampakkan ke tepi laungan keadilan yang diperjuangkan selama ini? Mampukah PAS menelan segala penindasan yang dilakukan oleh UMNO selama ini? Dan yang paling penting di atas asas kepastian apakah PAS tidak ditipu dan dikhianati lagi oleh UMNO sebagaimana tertipunya parti itu semasa tertubuhnya Barisan Nasional dulu?
TGNA dan Pemimpin seangkatannya merasai semuanya. Nasharuddin sendiri entah baligh atau tidak di masa itu. Aku sendiri pun merasainya walau aku hanyalah seorang aktivis sahaja ketika itu.
Jadi hakikatnya selagi UMNO masih dengan prinsip dan fahaman yang ada sekarang dan PAS pula masih dengan perjuangannya berteraskan Agama dan Keadilan, jangan diharap akan dapat tidur sebantal dengan aman. Apatah lagi di kalangan Ahli PAS pula berpecah kepada dua puak, pro dan kontra. Kalau dikirakan penilaian aku, UG akan menjadi Tanah Perkuburan kepada satu pihak. Pihak yang mana, kita tunggu dan lihat.

KUALA LUMPUR 9 Mac – Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa yakin usaha mewujudkan perpaduan di kalangan parti politik yang mewakili umat Islam boleh dicapai jika semua pihak berusaha bersungguh-sungguh ke arah itu.
Beliau berkata, semua pihak tidak harus bersikap mengalah walaupun beberapa usaha sebelum ini bagi mewujudkan persefahaman antara parti politik terbesar umat Islam iaitu Pas dan UMNO terhenti di separuh jalan.
“Usaha mewujudkan perpaduan ini bukan boleh berlaku dalam tempoh sehari dua atau sekelip mata.
“Kita memerlukan satu tempoh untuk terus membina kematangan ke arah ini (mewujudkan perpaduan). Saya melihat kita pada masa sekarang sedang membina kematangan ke arah ini,” katanya.
Beliau bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis pelancaran buku bertajuk Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini hari ini.
Buku setebal 474 muka surat itu ditulis karyawan tamu Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Datin Seri Fatini Yaacob.
Dalam ucapannya, Muhyiddin menggesa supaya persefahaman dan perpaduan politik yang ditunjukkan parti-parti yang mewakili umat Islam dalam memperjuangkan isu Natrah pada 1950 dijadikan contoh pada masa sekarang ini.
Huberdina Maria Hertogh atau nama Islamnya, Natrah menjadi isu di Singapura pada 1950 akibat berlaku perebutan terhadapnya antara ibu angkatnya, Che Aminah dengan keluarga asal beliau yang berketurunan Belanda sehingga mengakibatkan rusuhan.
Nasharudin yang bersetuju dengan pandangan Muhyiddin itu berkata, kisah Natrah seharusnya dijadikan pengajaran oleh semua pihak bahawa perlunya perpaduan di kalangan parti politik umat Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan kepentingan negara, agama dan bangsa.
“Dalam kes Natrah, tiga parti politik berbeza bersatu atas satu isu yang cukup serius bagi menyatakan penentangan terhadap apa yang dilakukan oleh penjajah.
“Saya juga mengharapkan peristiwa Natrah ini akan menjadi satu pengajaran bagi kita. Sepatutnya kita mengurangkan perbezaan pandangan dan pendapat.
“Tumpuan haruslah dibuat untuk mara bagi memastikan kita dapat membangunkan negara ini dalam keadaan yang harmoni, aman dan selamat,” katanya.
Sumber dari sini

0 comments:

 
© Grunge Theme Copyright by ustazazhargroup.blogspot.com | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks