Pemuda Umno tak terkilan KJ tidak terpilih sertai Kabinet..he.he..jawapan yang makin menjauh....!!!KOTA BARU, 5 Jun — Pergerakan Pemuda Umno tidak terkilan walaupun Ketuanya Khairy Jamaluddin tidak tersenarai dalam rombakan kecil Kabinet baru-baru ini.
Sebaliknya, Naib Ketua pergerakan Datuk Razali Ibrahim menyifatkan tindakan sesetengah pihak yang membesar-besarkan perkara itu sebagai tidak matang dan cuba memutar-belitkan isu.
Rombakan itu tidak melibatkan pemimpin Umno tetapi parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain iaitu MCA, MIC, Parti Progresif Penduduk dan parti-parti dari Sarawak, dan kita tahu pemimpin kita berkaliber, katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Pergerakan itu juga katanya memahami hak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku Presiden Umno dalam membuat rombakan tersebut.
“Tapi pembangkang buat tuduhan itu seolah-olah Khairy diketepikan... agak melucukan dan jelas tidak matang dalam berpolitik.
“Bagaimanapun kami tak rasa apa-apapun,” katanya yang mengulas mengenai ‘‘kehangatan’’ isu tersebut dibincangkan menerusi beberapa laman web.
Razali yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan yakin isu itu tidak akan menimbulkan keresahan pada kalangan pemimpin Umno khususnya pada kalangan Pemuda sendiri.
Sementara mengulas isu berlainan, Razali berkata Pemuda telah melancarkan kempen khidmat pesanan ringkas (SMS) yang bernilai 50 sen bagi setiap SMS bagi membantu meringankan penderitaan rakyat Palestin.
Kutipan daripada kiriman SMS itu akan disumbangkan kepada tabung bantuan kemanusiaan, katanya. — Bernama
Sabtu, 2010 Jun 05
Read Full...

Ucapan Khairy dihadapan RIBUAN peserta Demo Anti Israel anjuran BNBy Anak Sungai Derhaka 
Khairy bertanya bagaimana jika dihantar beratus kapal bantuan? Adakah Israel mampu untuk menyerang?

Soalan yang boleh dianggap soalan bodoh.. Kalau dihantar beratus kapal pulak takkan Israel nak hantar Komando macam yang telah berlaku tu.. Israel nanti hantar Jet Pejuang pulak la ataupun Kapalselam mereka yang boleh menyelam.. itu pun tak tahu nak fikir..patutlah Najib tak melantik dia didalam kabinet Najib.. Bodoh rupanya Khairy ni!!
Dia sendiri nak himpun 200 orang pun tak dapat.. nak himpun beratus kapal pulak.. kah.. kah.. kah..

Khairy juga berkata sebagaimana yang dilaporkan oleh Malaysiakini di SINI "Jika tiada perubahan (daripada) demontrasi di Masjid Negara (mahupun) di Kedutaan Amerika Syarikat, kita akan bangun dan terus ke Gaza untuk tewaskan Israel,"

Kita akan bangun dan terus ke Gaza untuk tewaskan Israel?.. kah.. kah.. kah.. kita tu siapa?

Pemuda UMNO ke? Kalau Pemuda UMNO tu ke Lombok Indonesia tu berani la..


Ribuan??
Ribuan yang hadir?? Kah.. kah.. kah..
Saksikan... Ucapan Ketua Pemuda UMNO Haji Khairy Jamaludin dihadapan ribuan (Ribuan tu TV3 yang kata padahal tak sampai 200 orang pun…) yang menyertai Demonstrasi Anti Israel anjuran Pemuda UMNO yang Hipokrit.
Read Full...

Rakyat Sabah Berani Buat Perubahan Tukar Umno-BN Pada PRU 13Oleh Halik Zaman
KOTA KINABALU 5 Jun - Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata ahli Parlimen yang melompat dan meninggalkan KEADILAN sebagai anggota Bebas adalah individu yang mempunyai masalah peribadi dan kecewa serta tidak sanggup jatuh bangun bersama perjuangan parti.
Menurut Nurul Izzah mereka juga adalah daripada golongan pemimpin yang sanggup mengkhianati kepercayaan rakyat yang diberikan kepada mereka mewakili KEADILAN.
Justeru itu beliau menegaskan ketiadaan kelompok yang telah membelot ini dalam KEADILAN sebagai satu hikmah kepada semua ahli parti yang setia.
"Pada kami di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah, untuk menukar kerajaan daripada Umno-Barisan Nasional kepada Pakatan Rakyat bukan suatu perkara yang sudah diduga, ia bagi kami adalah suatu yang luar biasa, diluar jangkaan tetapi kerana rakyat di negeri-negeri tersebut sudah muak dengan kerajaan Umno-BN maka perubahan pun dilakukan oleh rakyat sendiri dalam PRU ke-12 yang lalu," tegas Nurul Izzah pada majlis makan malam anjuran KEADILAN Cabang Putatan semalam.
Katanya, Pakatan Rakyat mempelajari daripada rakyat Sabah yang mempunyai pengalaman luas menukar kerajaan Usno-BN kepada Berjaya-BN dan kemudianya PBS dan kini Umno-BN.
"Tidak ada sebab mengapa rakyat tidak boleh tukar kerajaan Umno-BN  kepada Pakatan Rakyat di Sabah kerana Umno-BN di Semenanjung dan Sabah sama sahaja jenamanya?" sindir Nurul Izzah sambil tersenyum.
Ahli parlimen muda itu menjelaskan pemimpin dalam Umno-BN kini berantakan sama sendiri dan akibatnya mereka sudah saling tidak percaya antara satu sama lain.
Malah kewibawaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak juga sering dipertikaikan oleh ahli Umno sendiri kerana pimpinannya tidak dinamik, ekonomi negara terus menjunam dan subsidi untuk rakyat bakal dihapuskan.
"Bahananya rakyat akan rasa dalam beberapa bulan lagi. Ketika itu rakyat akan tanya diri sendiri pada siapa yang perlu diundi kalau bukan Pakatan Rakyat?" kata beliau.
Seorang lagi tokoh politik muda, Nik Nazmi Nik Ahmad, Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia yang hadir pada majlis makan malam itu berkata Najib berbangga melaungkan bahawa Sabah dan Sarawak  merupakan satu simpanan tetap atau 'fixed deposit' buat Umno-BN atas andaian walau tsunami politik hebat bergelora di Semenanjung, namun rakyat kedua negeri itu akan tetap berdiri teguh di belakang Umno-BN.
"Namun “tilikan” PM 1Malaysia nampaknya mulai kurang bersinar dengan kekalahan di pilihan raya kecil Sibu baru-baru ini. Pada hal Sibu adalah kubu kuat Barisan Nasional yang didakwa sebagai "fixed deposit".
"Sikap angkuh Umno-BN memang merupakan satu tradisi turun-temurun walaupun mereka tahu bahtera Umno-BN kemegahan mereka sedang meniti hari-hari kiamatnya, hanya menunggu hari Umno-BN akan "lebur terkulai layu" sahaja. Namun untuk menyedapkan hati masing-masing, maka Umno-BN berusaha gigih mewar-warkan cerita dongeng yang Pakatan Rakyat sedang pecah-memecah pada hal kerosakan dalaman Umno-BN yang kian condong menyembah bumi," kata Nik Nazmi.
Turut hadir termasuk Ketua Cabang Putatan, Ahmad Sah Sahari yang berharap semangat Pakatan Rakyat mampu membawa perubahan politik yang sangat didambakan rakyat Sabah.
Read Full...

Ambil APCO jadi penasihatpun masih bodoh....

Sewaktu negara menyambut kemerdekaan dulu, terdapat kira-kira tiga juta hektar tanah rizab Melayu. Kini, jumlahnya sudah susut hingga hampir separuh, kerana jumlah yang tinggal sekitar 1.7 juta hektar sahaja.

Semasa Israel tiba2 dicipta oleh British pada tahun 1948...luasnya hanya sekakang kera. Tapi la ni dengan bantuan USA dan sekutunya, Israel telah meluaskan wilayahnya.

Umno pulak dengan tiada paksaan sesiapa berjaya dengan cemerlangnya mengurangkan tanah rezab melayu. Di Selangor saja lebih 9,000 ekar telah lenyap.

Ini yang teman pening nak cakap pasal UMNO ni. Patutnya ambil APCO lebih besar tanah rezab melayu tapi...???

Tempias pindaan undang-undang rizab Melayu
Peguam Menulis Oleh Salleh Buang

Utusan Malaysia (24/08/2004): Betulkah pindaan undang-undang tanah rizab Melayu akan menguntungkan orang Melayu? Itulah soalan yang telah dikemukakan oleh seorang pembaca akhbar ini dalam e-melnya kepada saya hujung minggu lalu.

Tergamam juga saya bila membaca soalan itu, kerana jawapan yang diminta daripada saya jelas sekali tidak boleh diasaskan kepada emosi atau harapan, tetapi berlandaskan fakta sebenar dan semasa (setidak-tidaknya ramalan munasabah tentang suasana yang akan timbul setelah pindaan undang-undang itu dikuatkuasakan nanti).

Jika undang-undang sedia ada (ramai menganggapnya sebagai pagar keselamatan melindungi tanah rizab Melayu supaya kekal dalam tangan orang Melayu dan tidak terjatuh atau tergadai kepada pihak lain) itu kini nyata tidak mampu sepenuhnya melindungi dan mengekalkan status yang sedia ada, tidakkah undang-undang yang lebih liberal dan longgar itu nanti akan menghasilkan satu situasi yang lebih teruk dan gawat lagi?

Atas gesaan pembaca yang menghantar e-melnya kepada saya itu, saya mencari maklumat lanjut berkaitan hal ini di ruang siber.

Jika maklumat yang saya temui itu (dan yang saya nyatakan semula di bawah ini) tidak betul, saya harap sesiapa sahaja yang mengetahui kedudukan sebenar akan sudi menegur dan membuat pembetulan bagi makluman kita semua.

Sewaktu negara menyambut kemerdekaan dulu, terdapat kira-kira tiga juta hektar tanah rizab Melayu. Kini, jumlahnya sudah susut hingga hampir separuh, kerana jumlah yang tinggal sekitar 1.7 juta hektar sahaja.

Di Selangor, hampir 9,000 hektar tanah rizab Melayu hilang (biasanya kehilangan ini ialah menerusi pengambilan tanah oleh Pihak Berkuasa Negeri (PBN) di bawah Akta Pengambilan Tanah 1960).

Walaupun Perlembagaan Persekutuan mewajibkan setiap ekar tanah beri milik rizab Melayu yang diambil mesti diganti dengan jumlah keluasan yang sama (menerusi pemberian milik baru), Selangor hanya mampu menggantikan sekadar satu pertiga sahaja (34 peratus).

Di Kedah, kita difahamkan bahawa pada 1990 kira-kira 80 orang Melayu (pemilik tanah rizab Melayu di kawasan Pantai Chenang, Langkawi) hilang tanah mereka setelah ia diambil oleh PBN untuk membangunkan projek pelancongan Pelangi Beach Resort.

Di Negeri Sembilan, pada 1994 lebih 600 orang Melayu yang menduduki Kampung Mambau, Mukim Rasah, hilang tanah mereka (seluas 930 hektar) apabila PBN mengambil tanah mereka itu untuk membangunkan projek gergasi Seremban II.

Setahun sebelum itu, pada 1993 masyarakat petani di sekitar kawasan Kerpan, Kedah, kehilangan tanah mereka (melibatkan 167 lot tanah seluas lebih kurang 1,000 ekar) apabila PBN mengambilnya untuk projek ternakan udang harimau. Projek ternakan itu adalah usaha sama antara kerajaan negeri dengan kumpulan Ben Ladin dari Arab Saudi.

Di Johor, kira-kira 26,000 ekar tanah orang Melayu di sekitar Tanjung Langsat hingga Tanjung Piai juga telah hilang, setelah diambil untuk satu projek bandar baru.

Projek ini dikendalikan oleh syarikat milik Kuok Brothers, secara usaha sama dengan kumpulan UEM.

Di Melaka, penduduk Kampung Pantai Kundur dan Tanah Merah juga telah kehilangan tanah rizab Melayu mereka apabila ia diambil untuk pembinaan satu kawasan zon penampan oleh Petronas.

Di Terengganu, tanah orang Melayu di Pulau Redang (seluas kira-kira 300 ekar) diambil oleh PBN dan kemudian diserahkan kepada satu syarikat swasta milik seorang jutawan bukan Melayu.

Kesimpulannya, jika di bawah Enakmen Rizab Melayu yang sedia ada, pemilik tanah rizab Melayu terus dihalang menjual atau menggadai tanah mereka kepada orang atau institusi bukan Melayu, tanah tersebut tetap hilang (pupus) sedikit demi sedikit, tahun demi tahun, menerusi prosedur pengambilan tanah.

Sementara kita tidak mempersoalkan niat baik (bona fide) tindakan kerajaan negeri ataupun menolak rancangan pembangunan yang hendak dijalankan, soalan undang-undang yang berbangkit (dan yang secara jujur mesti dijawab) ialah kenapa PBN berkaitan terus gagal dan meremehkan kewajipannya menggantikan jumlah tanah rizab Melayu yang telah hilang?

Dari kaca mata rakyat, PBN adalah ketua atau pemimpin mereka. Berasaskan prinsip kepimpinan menerusi teladan, sewajarnya semua PBN (yang telah mengambil tanah rizab Melayu) segera melaksanakan kewajipan mereka untuk menggantikan jumlah yang hilang itu dengan membuat pemberian milik baru atas jumlah yang sama.

Kegagalan PBN melaksanakan kewajipannya di bawah Perlembagaan Persekutuan itu pastinya sedikit sebanyak menghakis kepercayaan masyarakat terhadap mereka yang memegang tampuk pemerintahan. Itu adalah undang-undang alam.

Kini, timbul pula niat hendak melonggarkan lagi ikatan dan menggugurkan halangan yang sedia ada. Tidak dinafikan niat kerajaan memang baik, iaitu hendak meningkatkan nilai pasaran serta kebolehpasaran tanah rizab Melayu di seluruh negara.

Tetapi bila kita lihat isu ini dari kesan jangka panjang, siapakah yang sebenarnya akan untung - pemilik tanah (orang Melayu) atau orang lain yang mengambil pajakan tanah rizab itu (usahawan atau peniaga bukan Melayu)?

Wajar diingat bahawa undang-undang pajakan dan sewaan tanah kita sekarang belum begitu rapi, tersusun indah dan seimbang.

Kedudukan undang-undang kita sekarang jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan undang-undang pajakan dan sewaan di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia. Dalam Kanun Tanah Negara 1965, hanya terdapat dua atau tiga seksyen tertentu menyentuh mengenai perkara ini.

Selebihnya, prinsip caveat emptor terus terpakai, manakala terma-terma pajakan dan sewaan biasanya digubal dan ditentukan oleh pengamal undang-undang berasaskan perundingan dan persetujuan antara pemilik tanah dengan pemajak.

Kepada pembaca yang mengemukakan soalannya minggu lalu itu, apa yang dapat saya katakan ialah tanpa melihat teks sepenuhnya pindaan yang hendak diluluskan, sukar bagi kita menyatakan (di peringkat awal begini) sama ada kepentingan pemilik tanah nanti akan terus dapat dilindungi sepenuhnya, ataupun mereka akan menghadapi risiko yang tinggi andainya mereka setuju membenarkan tanah mereka dipajak oleh bukan Melayu selama tempoh 60 tahun (atau apa-apa tempoh lain yang dibenarkan oleh undang-undang).

Read Full...

Israel Telah Rampas Rachel CorrieIsraeli army and navy soldiers approach the Rachel Corrie on its 
way to Gaza in this June 5, 2010 handout photo. Israeli forces seized an
 Irish-owned ship bound for Gaza on Saturday, boarding the Rachel Corrie
 close to the Gaza shore near the Mediterranean, an Israeli military 
spokeswoman said.
Israeli army and navy soldiers approach the Rachel Corrie on its way to Gaza in this June 5, 2010 handout photo. Israeli forces seized an Irish-owned ship bound for Gaza on Saturday, boarding the Rachel Corrie close to the Gaza shore near the Mediterranean, an Israeli military spokeswoman said.
An Israeli military vessel arrives at the navy port of Ashdod 
in 
southern Israel on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel 
Corrie aid ship heading for Gaza, but there was no violent 
confrontation, a military spokeswoman said.
An Israeli military vessel arrives at the navy port of Ashdod in southern Israel on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel Corrie aid ship heading for Gaza, but there was no violent confrontation, a military spokeswoman said.
An Israeli military vessel (L) rrives at the navy port of 
Ashdod 
in southern Israel on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel 
Corrie aid ship heading for Gaza, but there was no violent 
confrontation, a military spokeswoman said.
An Israeli man looks over the port of Ashdod in south Israel 
on 
June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel Corrie aid ship heading 
for Gaza, but there was no violent confrontation, a military spokeswoman
 said.
An Israeli military vessel (L) rrives at the navy port of 
Ashdod 
in southern Israel on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel 
Corrie aid ship heading for Gaza, but there was no violent 
confrontation, a military spokeswoman said.
An Israeli man looks over the port of Ashdod in south Israel on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel Corrie aid ship heading for Gaza, but there was no violent confrontation, a military spokeswoman said.
Israeli naval ship sails in the port of Ashdod, Israel, 
Saturday, 
June 5, 2010. The Israeli military says its forces have seized a 
Gaza-bound aid vessel, preventing it from breaking an Israeli maritime 
blockade of the Hamas-ruled territory. The military says its forces 
boarded the 1,200-ton Rachel Corrie cargo ship from the sea, not 
helicopters, and that they did not encounter resistance.
Israeli naval ship sails in the port of Ashdod, Israel, Saturday, June 5, 2010. The Israeli military says its forces have seized a Gaza-bound aid vessel, preventing it from breaking an Israeli maritime blockade of the Hamas-ruled territory. The military says its forces boarded the 1,200-ton Rachel Corrie cargo ship from the sea, not helicopters, and that they did not encounter resistance.
An Israeli navy vessel leaves the port of Ashdod in south 
Israel 
on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel Corrie aid ship 
heading for Gaza, but there was no violent confrontation, a military 
spokeswoman said.
An Israeli navy vessel leaves the port of Ashdod in south Israel on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel Corrie aid ship heading for Gaza, but there was no violent confrontation, a military spokeswoman said.
An Israeli navy vessel leaves the port of Ashdod in south 
Israel 
on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel Corrie aid ship 
heading for Gaza, but there was no violent confrontation, a military 
spokeswoman said.
An Israeli navy vessel leaves the port of Ashdod in south Israel on June 5, 2010. Israeli troops boarded the Rachel Corrie aid ship heading for Gaza, but there was no violent confrontation, a military spokeswoman said.
Israel orthodox Jews look at the Mediterranean sea at the port
 of 
Ashdod June 5, 2010. The Israeli navy prepared to board another aid ship
 bound for Gaza on Saturday, as Washington condemned as 
"unsustainable" a blockade which Israel enforced earlier in 
the week by killing 9 people aboard a Turkish vessel. Irish and other 
activists on the Rachel Corrie ignored orders to divert to Israel's 
Ashdod port. Should it continue to approach the Palestinian enclave, the
 navy would board the vessel, an Israeli military spokeswoman said.
Israel orthodox Jews look at the Mediterranean sea at the port of Ashdod June 5, 2010. The Israeli navy prepared to board another aid ship bound for Gaza on Saturday, as Washington condemned as “unsustainable” a blockade which Israel enforced earlier in the week by killing 9 people aboard a Turkish vessel. Irish and other activists on the Rachel Corrie ignored orders to divert to Israel’s Ashdod port. Should it continue to approach the Palestinian enclave, the navy would board the vessel, an Israeli military spokeswoman said.

Israeli forces board Gaza-bound aid vessel

Israeli forces seized a Gaza-bound aid vessel without meeting resistance on Saturday, preventing it from breaking an Israeli maritime blockade of the Hamas-ruled territory days after a similar effort turned bloody.
The military said its forces boarded the 1,200-ton Rachel Corrie cargo ship from the sea, not helicopters.
The takeover stood in marked contrast to a violent confrontation at sea earlier this week when Israeli commandos blocked a Turkish aid vessel trying to break the blockade. At the time, Israeli commandos rappelled from helicopters and a clash with passengers left nine pro-Palestinian activists dead.
Army spokeswoman Lt. Col. Avital Leibovich says Saturday’s takeover took only a few minutes and that the vessel was being taken to Israel’s Ashdod port.
The Irish ship — named for an American college student who was crushed to death by a bulldozer in 2003 while protesting Israeli house demolitions in Gaza — was carrying hundreds of tons of aid, including wheelchairs, medical supplies and cement.
The standoff has raised international pressure on Israel to lift the 3-year-old blockade that has plunged the territory’s 1.5 million residents deeper into poverty.
Activists on board the boat, including Irish Nobel Peace Prize laureate Mairead Corrigan, had said they wouldn’t resist if Israeli soldiers tried to take over their vessel.
This latest attempt to breach the blockade differs significantly from the flotilla the Israeli troops intercepted on Monday, killing eight Turks and a Turkish-American after being set upon by a group of activists.
Nearly 700 activists had joined that operation, most of them aboard the lead boat from Turkey that was the scene of the violence. That boat, the Mavi Marmara, was sponsored by an Islamic aid group from Turkey, the Foundation for Human Rights and Freedom and Humanitarian Relief. Israel outlawed the group, known by its Turkish acronym IHH, in 2008 because of alleged ties to Hamas. The group is not on the U.S. State Department list of terror organizations, however.
By contrast, the Rachel Corrie was carrying just 11 passengers from Ireland and Malaysia, whose effort was mainly sponsored by the Free Gaza movement, a Cyprus-based group that has renounced violence. Nine crew were also on board.AP
Read Full...

UMNO BN Dah Lama Kenyang Makan Hasil Judi Dari Berjaya
Lesen judi sukan ‘ganjaran’ Kabinet kepada Berjaya

KUALA LUMPUR, 5 Jun — Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad hari ini mendakwa kerajaan pusat meluluskan lesen judi sukan kepada Kumpulan Berjaya sebagai “ganjaran” atas bantuan kewangan yang didakwa telah diberikan syarikat itu semasa pilihan raya.

“Saya percaya Perdana Menteri meluluskan lesen judi ini atas sebab terhutang budi dengan Kumpulan Berjaya yang telah menyokong Barisan Nasional (BN) di dalam 11 pilihan raya kecil yang lepas.

“Ini kerana banyak duit yang dibelanjakan sebahagian besar daripada duit itu besar kemungkinan datangnya daripada Kumpulan Berjaya dan sebagai ganjaran maka diberikan lesen ini,”
kata beliau ketika berucap pada majlis pelancaran Kempen Membantah Judi di pekarangan kompleks membeli-belah Sogo dekat sini.

Beliau yang juga anggota Biro Politik PAS mendakwa Najib memberikan lesen judi tersebut kepada Kumpulan Berjaya kerana terdesak apabila mengetahui keadaan kewangan negara tidak seperti yang dijangkakan.

“Keputusan memberikan lesen judi ini adalah satu keputusan mengejut yang dibuat Najib kerana ia tidak pernah dibincangkan dalam sidang Parlimen.

“Secara zahirnya jelas bahawa beliau terdesak apabila mengetahui keadaan kewangan negara tidak seperti yang dijangkakan.

“Oleh sebab itu beliau memberikan lesen judi ini kepada Kumpulan Berjaya dan saya percaya syarikat ini memperoleh keuntungan sebanyak RM250 juta hasil daripada pertaruhan bola sepak Piala Dunia tidak lama lagi,” katanya.

Pelancaran kempen tersebut adalah anjuran Gerakan Membantah Judi (GMJ) yang disertai 22 pertubuhan bukan kerajaan termasuk Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia, Persatuan Teras Perpaduan Melayu, Dewan Pemuda Masjid, Angkatan Belia Islam Malaysia, Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia, Satu Nama, Jemaah Islah Malaysia dan Jamaiy.

Turut sertai ialah Pengerak Belia Tempatan MPK, Budayawan Bertindak, Seniman Paksi Rakyat, Persatuan Anak-anak Peneroka Felda, Nisa Malaysia, Persatuan Kebangsaan Islam Malaysia, Persatuan Dharma Sakyamuni, Relawan, Pusat Aduan Rakyat Kempas, Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia, Dewan Pemuda Pusat dan terbaru Pertubuhan Anak Melayu Selangor Darul Ehsan Wilayah Persekutuan.

Ia dilancarkan oleh Pengerusi GMJ Azmi Abdul Hamid.

“Tindakan kerajaan ini merupakan penggadaian rakyat, hak rakyat, kepentingan rakyat demi kepentingan BN.

“Masyarakat sudah tenat dengan masalah judi, ramai yang terjebak dengan Ah Long mengapa mesti nak tambah lagi masalah?

“Yang akan untung hanya dua kumpulan iaitu tauke judi serta Ah Long akan juga dapat keuntungan besar dan mungkin yang BN turut akan memperoleh keuntungan kerana Kumpulan Berjaya akan terus memberikan sumbangan kepada BN,” kata Khalid.

Tambah Khalid, rakyat perlu membantah kelulusan lesen judi kerana ia akan memberikan kesan buruk dalam masyarakat.

“Rakyat perlu membantah kelulusan lesen judi ini kerana ia akan memberikan kesan yang amat buruk kepada masyarakat.

“Tindakan kerajaan ini akan mempertaruhkan masa depan rakyat dan juga negara,” katanya lagi. -TMI
Read Full...

Empayar Naza Bakal Runtuh?
Empayar Naza yang dibina oleh Allahyarham Tan Sri SM Nasimuddin SM Amin sejak lebih tiga dekad lalu kini dikhuatiri akan berpecah di sebalik tuntutan harta oleh dua keluarga yang kini melangkah ke pintu mahkamah.

Kebimbangan ini tercetus selepas isteri kedua, Rokiah Abdullah dan lima anaknya memfailkan kes menuntut harta RM350 juta dan juga hartanah di Malaysia dan England, selain kawalan ke atas enam syarikat yang kini diterajui oleh isteri pertama dan lima anaknya.

Di bawah undang-undang warisan Islam, harta si mati harus diagihkan dengan saksama sebagaimana disebutkan dalam al-Quran.

Justeru, langkah ini dibimbangi akan menyebabkan syarikat-syarikat dalam Kumpulan Naza dibahagikan kepada dua keluarga yang terlibat dalam rebutan harta ini, sekali gus memecahkan kekuatan salah satu konglomerat persendirian terbesar di negara ini.

Kumpulan Naza dikatakan bernilai RM3 bilion.

Nasimuddin membina empayarnya hasil dasar afirmatif ekonomi kerajaan diperkenalkan awal 1970-an, yang antara lain menyediakan sistem AP untuk mengimport kereta.

Beliau dikatakan menerima sebanyak 18,000 AP setahun.

Syarikat-syarikat dalam Kumpulan Naza terdiri daripada lebih 30 entiti, yang terlibat dalam perniagaan automobil, pembangunan hartanah dan perkhidmatan teksi. Keluarga itu dikatakan memiliki hartanah di London dan Los Angeles.

Peguam syarie Aziz Hassan memberitahu The Malaysian Insider bahawa penjelasan mengenai pembahagian harta warisan dalam al-Quran sangat jelas.

“Undang-undang harta pusaka Islam boleh didapati dalam al-Quran dan ia menentukan dan menetapkan bagaimana harta warisan seharusnya diagih-agihkan di kalangan anggota keluarga.

“Ia sangat jelas dan tiada sebarang isu melainkan pewaris sendiri bersetuju sebaliknya,” kata beliau.

Di bawah peruntukan itu jelas beliau, anak lelaki akan memperoleh sebahagian besar harta peninggalan.

“Dalam keadaan normal, ibu bapa akan mendapat satu per enam harta, isteri atau isteri-isteri pula secara bersama akan memperoleh satu per lapan, anak-anak akan menerima dua bahagian manakala anak perempuan satu bahagian,” kata Aziz.

“Ini adalah pembahagian asas dalam Islam selepas melunaskan (segala) hutang,” katanya lagi.

Semalam, Rokiah dan lima anaknya memfailkan saman bagi menuntut wang tunai RM350 juta dan beberapa hartanah di Malaysia dan di England.

Mereka juga menuntut enam syarikat iaitu Naza Kia Sdn Bhd, Naza Automotif Manufacturing Sdn Bhd, Nasim Sdn Bhd, Naza Motor Trading Sdn Bhd, Naza TTDI Sdn Bhd dan NZ Wheels Sdn Bhd.

Saman itu difailkan oleh Rokiah bersama anak-anak, Sharifah Roslina, 26, Mohd Azli, 25, Sharifah Rosnani, 24, Sheikh Mohamad Azrul, 21, dan Sharifah Sofia.

Mereka turut menamakan 15 defendan bermula dengan estet milik Nasimuddin, isteri pertamanya Puan Sri Zaleha Ismail, 57, dan anak-anak, Datuk Faisal, 31, Nur Diana, 28, Sheikh Mohd Nasarudin, 26,

Sheikh Mohd Faliq, 25, dan Nur Nadia, 24 manakala Naza Kia Sdn Bhd, Naza Automotif Manufacturing Sdn Bhd,

Nasim Sdn Bhd, Naza Motor Trading Sdn Bhd, Naza TTDI Sdn Bhd, NZ Wheels Sdn Bhd, Ekspedisi Nikmat Sdn Bhd dan CIMB Trustee Berhad dinamakan sebagai defendan kelapan hingga ke-15.

Selain wang tunai berjumlah RM350 juta, plaintif menuntut Zaleha, anak-anaknya dan CIMB Trustee Berhad mengisytihar aset-aset dan harta-harta alih dan tidak alih dalam dan luar negara kepunyaan

Nasimuddin dari 1 Mei 2008 sehingga sekarang.

Mereka juga menuntut syarikat-syarikat, aset-aset Allahyarham dan juga beberapa hartanah dalam negara dan England.

Plaintif juga menuntut Ekspedisi Nikmat Sdn Bhd menyerahkan butir terperinci nilai aset Allahyarham yang dipegang amanah olehnya.

Menerusi pernyataan tuntutan, plaintif mendakwa semasa Nasimuddin masih hidup, beliau telah berjanji akan menyerahkan syarikat Naza Kia Sdn Bhd, Naza Automotif Manufacturing Sdn Bhd, Nasim Sdn Bhd, Naza Motor Trading Sdn Bhd, Naza TTDI Sdn Bhd, NZ Wheels Sdn Bhd kepada kesemua plaintif untuk membolehkan mereka hidup berdikari tetapi sebelum sempat berbuat apa-apa pindah milik, Nasimuddin meninggal dunia di California, Amerika Syarikat, pada 1 Mei 2008.

Mereka juga mendakwa sebelum Nasimuddin meninggal dunia, beliau memberitahu mereka bahawa asetnya melebihi RM3 bilion dan telah menyerahkan kepada plaintif butir-butir syarikat dan harta yang dimilikinya. Ia termasuk beberapa buah banglo dan hartanah di dalam negara, lima hartanah di sekitar London, sebuah banglo di Johannesburg, Afrika Selatan, serta sebuah apartmen dan sebuah banglo di Los Angeles, Amerika Syarikat.

“Apa juga nilai bersih, ia akan dikira secara nisbah. Adalah jelas dan tiada persoalan walaupun ada wasiat.

“Melainkan kita hendak menghormati orang yang sudah meninggal dunia dan wasiatnya, maka setiap orang perlu bersetuju bahawa akan mematuhi wasiat yang telah dibuat,” kata beliau sambil menambah, melainkan undang-undang harta pusaka akan mengatasi segala-galanya.

Bagaimanapun Aziz menekankan bahawa kedua-dua isteri boleh membuat tuntutan terhadap harta pencarian.

“Ia tidak kisah, jika boleh dibuktikan bahawa perkahwinan mereka adalah sah, maka boleh memperoleh satu per lapan harta yang akan dikongsi oleh kedua-dua isteri,” katanya.

Bagaimanapun katanya, kedua-dua mereka boleh menuntut harta yang dikumpulkan sejak perkahwinan mereka.

Dalam keadaan sedemikian, jelas beliau, isteri pertama akan mendapat bahagian yang lebih besar berbanding isteri kedua, jika diambil kira tempoh perkahwinan mereka.

Kata beliau, tuntutan harta sepencarian perlu dibuat sebelum pengagihan dibuat.

“Jadi tiada pembahagian secara automatik. Apakah yang anda akan menuntut? Berapa banyak yang anda akan tuntut? Dan, bagaimana anda akan membuktikan yang anda ada menyumbang kepada usaha pemerolehan aset.

“Anda ada hak tetapi anda kena membuktikan tuntutan anda,” kata beliau.

Aziz mengakui menentukan nilai Empayar Naza akan menjadi satu tugas yang amat besar, khususnya bagi mendapatkan nilai sebenar konglomerat ini.

Mereka juga menuntut bayaran sementara berjumlah RM20 juta daripada Zaleha dan anak-anaknya menerusi Ekspedisi Nikmat dan baki tuntutan selepas perbicaraan kelak.

Anak kedua, Nasarudin enggan mengulas apabila dihubungi semalam. Nasimuddin memulakan perniagannya pada 1974 dan telah diberikan 18,000 AP setiap tahun untuk mengimport kereta.

Kumpulan Naza menjadi tumpuan apabila diberikan kawasan seluas 65 ekar, tanah milik kerajaan di kawasan Jalan Duta di sini, yang bernilai RM15 bilion tanpa melalui tender terbuka. -TMI

Ulasan GB

Keruh di hulu, keruh jugalah di hilir.

Sebut Naza, teringat Rafidah, teringat juga isu AP. Dan teringat juga satu adage "easy come easy go".
Read Full...

DEMO: Busuk nya hati KDN/ UMNO@BN?Demo membantah Israel di hadapan US Embassy jumaat 4 Jun 2010.Semuanya aman dan lancar walaupun berdemo sehari suntuk.

Demo anti -ISA pada 1 Ogos 2009 di hadapan Sogo. Lebih 600 di tahan polis termasuk wanita dan kanak-kanak.23 orang di hadapkan di mahkamah dengan alasan menyertai perhinpunan haram.
Apa ni? Adil ke????Siapa yang busuk hati pada rakyat?
p/s: Ya Allah, mansuhkan UMNO/BN dari bumi Malaysia ni dengan segera.Ameen.
Read Full...

Terbukti lagi siapa suka buat kacau..ha.ha..demo anti israel buktikan pihak polis musuh no 1 demo....!!!


Posted by RAKYAT MARHAEN

3 Jun lalu, dalam berita bertajuk "Polis: Jangan sertai perhimpunan haram esok", Malaysiakini memetik Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman berkata:
"Perhimpunan ini juga dikhuatiri akan membahayakan keselamatan awam dan mendatangkan unsur keganasan".
Akhirnya semalam, berlakulah demontrasi Pakatan Rakyat (PR) di ibu negara selepas solat Jumaat bagi membantah serangan berdarah tentera Israel terhadap flotila bantuan kemanusiaan pro-Palestin. Malaysiakini melaporkan 10,000 orang hadir (saya lebih selesa dengan angka yang lebih konservatif). Harakah Daily kata 50,000. Suka hati hampa la. Bubuh pi la berapa puluh ribu pun.

Berapa puluh ribu pun, perhimpunan itu tidak membantah secara langsung kepentingan kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) yang memohon petunjuk dari Yahudi-Yahudi Zionis termasuk bekas-bekas pegawai tinggi polis rahsia Israel di dalam Apco Worldwide. Sebab itulah malam tadi, tidak ada berita dalam TV yang kita dengar tentang kerugian sehingga RM200 juta kerana bekas air peniaga pecah dirodok canister gas pemedih mata polis. Tidak ada ada pecacai yang buat berita kononnya Kuala Lumpur kelam kabut. Tak ada berita 589 orang orang ditahan.

Media juga tidak mengapi-apikan isu perkauman (kurang ajar!) Dan, tidak ada gambar-gambar seperti di bawah.

Melainkan ada keputusan terbaru Umno selepas ini untuk reka apa yang depa nak reka, tak dapat ditemui berita yang boleh membenarkana apa yang dibimbangi oleh Muhammad Sabtu - "dikhuatiri akan membahayakan keselamatan awam dan mendatangkan unsur keganasan".

Kenapa? Kerana perhimpunan itu tidak merodok jantung Umno seperti perhimpunan membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang menjadi jantung kehidupan Umno.

Yang dapat saya ingati, sudah dua kali perhimpunan puluhan ribu rakyat berlangsung dengan aman. Pertama, perarakan berpuluh-puluh ribu orang pada 28 Julai 2006 dari Masjid Kampung Baru ke Pusat Konvensyen KLCC dan akhirnya ke Kedutaan Amerika Syarikat. Kedua, perarakan berpuluh-puluh ribu orang semalam, juga dari Masjid Kampung Baru ke Kedutaan Amerika Syarikat.

Perhimpunan rakyat tidak menimbulkan kekecohan jika Umno tidak buat kacau dengan memperalatkan pihak tertentu. Kepada yang berakal, sendiri mau ingat siapa yang suka buat kacau.


Read Full...

Serangan rejim Israel buka mata pemimpin umat IslamMARANG, 5 Jun: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, sejak tragedi serangan ganas komando rejim Israel terhadap sukarelawan yang menyertai konvoi bantuan kemanusiaan Gaza Isnin lalu telah berjaya membuka mata pemimpin-pemimpin orang Islam.
“Alhamdulillah, tanda-tanda yang menunjukkan negara orang Islam mula hendak sedar dan insaf. Mudah-mudahan, Allah SWT akan memberi taufik dan hidayah kepada pemimpin-pemimpin orang Islam supaya balik ke pangkal jalan,” ujarnya ketika merasmikan Kembara Tarbawi 4WD Ke Blok 6 Air Putih, Kemaman di Rusila, semalam.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, tindakan kejam tentera Israel itu juga turut menguji kekuatan umat Islam secara amnya.
Ini, katanya kerana bangsa Yahudi juga bercita-cita untuk menakluki wilayah Palestin serta menjadi kuasa besar dunia yang berpusat di Israel.
Tambah beliau, penganut agama Yahudi hari ini mempercayai empat rukun yang telah dipinda serta disesatkan.
Pertama, katanya orang Yahudi menganggap mereka adalah bangsa yang dipilih oleh Allah SWT manakala bangsa-bangsa lain adalah ‘binatang-binatang’ yang dijadikan rupa manusia yang membolehkan mereka melakukan apa sahaja termasuk membunuh bangsa lain.
Mereka juga, katanya berhasrat untuk mendirikan Haikal Sulaiman iaitu kuil yang mereka dakwa pernah didirikan oleh Nabi Sulaiman a.s. dan tapak kuil itu ialah Masjidil Aqsa yang menjadi tempat Israk Nabi Muhamad s.a.w.
Rukun ketiga, jelasnya bangsa Yahudi mahu mendirikan negara besar dunia yang berpusat di Israel di mana seluruh dunia akan tunduk kepadanya.
“Keempat, mereka menunggu al-Maseh. Al-Maseh ialah yang memimpin Yahudi untuk menakluk dunia. Kepada kita orang Islam, al-Maseh ialah ‘dajjal’ yang dijanjikan oleh Nabi s.a.w.,” jelasnya.
Beliau juga menjelaskan Masjidil Aqsa yang  merupakan kiblat pertama bagi umat Islam kini menjadi rebutan dengan bangsa Yahudi.
Ekoran itu, katanya, orang Yahudi bertindak ganas dengan merampas tanah-tanah umat Islam di Palestin serta mengorek di sekeliling Masjidil Aqsa.
Justeru, beliau menegaskan bahawa tidak ada lagi rundingan atau perbincangan dengan negara haram Israel yang berhasrat untuk menakluk dunia.
“Hari ini, saya pakai baju ‘peluru’ bukan hendak berperang di sini. Tetapi hendak jadi simbol bahawa kita tidak boleh ajar Israel melainkan dengan peluru.
“Tidak ada lagi rundingan, tidak ada lagi perbincangan dengan negara yang berhasrat meluaskan wilayah mereka di seluruh dunia.
“Kita hendaklah mendidik diri kita menjadi umat yang kuat, umat yang gagah, umat yang bersedia untuk mati bagi menegakkan agama Allah SWT,” tegasnya.
Read Full...

Kampung Baru : Tolak 60:40..Tegaskan 100%


Bekas Penaung UPTREND sebuah syarikat MLM di Malaysia yg kini menjawat jawatan Menteri Wilayah Persekutuan yg bukan dipilih rakyat tetapi dipilih "Suami Najib" menyatakan bahwa Kerajaan BN tidak berhasrat nk menjual walau seinci tanah di Kampung Baru kepada kaum dan bangsa lain..
Tetapi dia kata nk bangunkan sahaja Kampung Baru dan memastikan penduduk disitu mendapat pulangan yg setimpal..
Ceritanya lagi kerajaan mencadangkan 60:40 sebagai nisbah utk membahagikan projek pembangunan di kwsan tersebut..
Ini bukan cerita yg lebih kurang sama dengan tanah KTMB dikota Singa-Israel itu ka..
Kat sana pon 60:40...apala nk jadi...
Kita tuan tanah..xperlu campur tangan asing...bukan 60 atau 40..kita tuan tanah mesti dan wajib 100%..
Adakah tiada langung Melayu yg dpt memajukan tanah pembangunan disitu tanpa campur tangan asing..
Sudah pupuskah cerdik pandai Melayu di Malaysia ini yg bijak mentadbir dan mengurus tanah seluas Kampung Baru itu..
Akal pendek ini berkata..penduduk Kampung Baru mesti tubuhkan syarikat sendiri utk menguruskan tanah itu..kerajaan xperlu campur tangan dlm pengurusan itu..apa yg pasti..kerajaan wajib membantu menjayakan syarikat itu..dn apa yg pasti..xperlu campur tangan org politik..baik pihak UBN mahupun PR..
Sama seperti tanah KTMB yg sudah "terlelong-tergadai-tersadai" di Kota Singa-Israel..cerita win-win 60-40 konon..nak juga diulangi disini kat Malaysia..sekali lagi ditegaskan.."kita tuan tanah wajib 100%"
Sabtu, 2010 Jun 05
Read Full...

Tindakan pemimpin Melayu macam sama dengan Yahudi
Kampung Baru bukan 40 peratus akan diberi kepada bukan Melayu, malahan 10 peratus sahaja yang dikekalkan untuk orang Melayu.

Mengapa tidak? orang Melayu tidak mampu membeli bangunan yang berharga puluhan juta nanti.

Pembangunan yang dlaksanakan nanti ialah secara pemgambilan balik hartanah kampung baru dan dimajukan oleh UDA konon. Bayaran pampasan yang diperlehi oleh tanah dan bangunan yang diperolehi berjumlah sepuluh juta katakan.
dan Bangunan yang dibina nanti satu unit 8 atau 10 tingkat sudah tentu harganya lebih mahal.
Oleh itu orang Melayu hanya dapat membeli satu unit sahaja sedangkan hartanah yang diambil balik itu dapat dibina 10 unit.
manakala 9 unit pasti akan dibeli oleh orang bukan Melayu sepertimana yang telah, sedang dan kan berlaku di Kuala Lumpur.
Siapakah pemilik bangunan tinggi dan besar di Kuala Lumpur dan bandar bandaraya di seluruh negara sekarang. sudah tentu orang china yang menguasai ekonomi.
Bukan setakat dapat menguasa ekonomi negara dek jahatnya para pemimpin Melayu yang telah diberi amanah, malahan kuasa politik melayu sudah sekian lama terhakis.
Cuma perdana menteri dan timbalan perdana menteri sahaja yang dipegang oleh orang melayu.
Ini menunjukkan kuasa politik sudah berada ditangan orang bukan Melayu dengan arti kata mengikut terlunjuk orang bukan Melayu yang barangkali tidak lama lagi negara ini turut tergadai.
Ada yang sedeh dengan apa yang berlaku di palestin, tetapi bagaimana pula dengan apa yang berlaku dinegara ini yang barangkali orang Melayu yang dikatakan tak akan hilang dunia akan menjadi pelarian di negara sendiri.
Read Full...

SILA JANGAN BUAT TUDUHAN SEMBARANGAN ! INI AMARAN !PENGEKSPOT DAGING , AIR LIUR DAN UDARA PANAS


SAYA TIDAK CARI MAKAN DENGAN SAMAN :IBRAHIM ALI - mstar

Ibrahim Ali memberitahu, beliau tidak tamak sehingga ‘mencari makan’ dengan memfailkan saman di mahkamah, seperti yang dilakukannya terhadap Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa)itu menambah, saman RM2 juta terhadap Saifuddin tidak begitu tinggi jika dibandingkan dengan saman individu lain yang boleh mencapai RM10 juta.

“Saya boleh memfailkan saman (dalam jumlah yang besar) tetapi tiada gunanya kerana ia akan menjadi gimik politik. RM2 juta okaylah. Saya tidak tamak,” katanya semasa ditemui di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Ibrahim juga berkata, tindakan memfailkan saman merupakan sesuatu yang baru memandangkan beliau tidak pernah berbuat demikian sejak menyertai politik 25 tahun lalu.

“Saya seorang gentleman. Tetapi perkara ini melampau. Mereka cuba memusnahkan reputasi saya di mata orang kampung. Mereka perlu dihentikan.

KAH KAH KAH

woit… MEMANG BETUL… BUKAN CARI MAKAN DENGAN SAMAN…. kah kah kah..

kah kah kah… TENGOK MUKA…. DAGING BERLEBIH DI MUKA…. kah kah kah…

kah kah kah… INI MESTI CARI MAKAN BERNIAGA EKPOT DAGING BERLEBIH…. kah kah kah..

kah kah kah… KALAU TIDAK EKPOT PELUH DI MUKA…. kah kah kah..

kah kah kah... I CAN EXPORT HOT AIR... SUPPLY AIR BALLON... MI KAN SPIK INGLIS.. THINK WAT.. kah kah kah..

kah kah kah… PALING SENANG EKPOT AIR LIUR UNTUK CARI MAKAN…. kah kah kah..

nota:
amaran kepada saifuddin
jangan tuduh sembarangan
sebelum membuat apa apa
tuduhan sila buat kajian dahulu
jangan pakai ikut mulut sahaja

sesekali ikutlah perut kah kah

Read Full...

Bantahan dan demonstrasi — Berita Harian5 JUN — Minggu lalu ruangan ini memaparkan soal kepentingan angka dalam kehidupan manusia. selain maklumat yang amat penting untuk memudahkan seseorang membuat keputusan, angka juga mempunyai peranan yang sama.
Pelabur yang ingin menanam modal di sesebuah negara perlu mengetahui terlebih dulu pelbagai maklumat mengenai suasana politik, budaya, sikap rakyat, kemudahan yang disediakan, insentif dan sebagainya.
Mereka tidak mahu melakukan sebarang kesilapan yang boleh menyebabkan syarikat rugi. Lihat saja apa yang berlaku kepada beberapa syarikat Malaysia yang terpaksa menanggung rugi kerana melabur di luar negara.
Begitu juga, pelabur perlu mengetahui angka yang membabitkan jumlah penduduk, nilai wang, kadar upah pekerja dan nilai hartanah selain faktor permintaan kerana ia penting untuk mengukur kedudukan sesebuah negara.
Pertumbuhan suku pertama 10.1 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara menjadi tarikan pelabur dan kemudian kedudukan Malaysia di tempat ke sepuluh dari segi saingan lebih meyakinkan pelabur untuk meluaskan perniagaan mereka di negara ini.
Jika lengkap dengan maklumat dan disokong angka yang meyakinkan, ia meningkatkan keyakinan dan menyukarkan mereka daripada dieksploitasi atau ditipu.
Selain maklumat dan angka, satu lagi faktor penting ialah emosi. Dalam suasana politik di Malaysia, soal emosi rakyat sangat dititikberatkan. Kerajaan menjadikan “Rakyat Didahulukan, Prestasi Diutamakan” sebagai gerakan untuk membantu rakyat menerusi Gagasan 1 Malaysia.
Semua ini berkait rapat dengan cara kerajaan menangani isu rakyat dengan berkesan dan cuba memahami emosi rakyat. Pembangkang juga mempunyai cara mereka dan ada kala melakukannya secara agresif.
Pada dua pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor, Selangor dan Sibu, Sarawak jelas menunjukkan faktor emosi mempengaruhi keputusan pengundi. itulah sebabnya emosi adalah satu elemen yang perlu dipelihara.
Pada pilihan raya, emosi pengundi diterjemahkan kepada angka. Pengundi yang menunjukkan sikap tidak berpuas hati dengan parti atau calon, akan menyokong parti dan calon saingannya.
Pada sesuatu pilihan raya, faktor calon sangat penting. Calon perlu diterima pengundi. Sikap calon yang bertentangan dengan emosi pengundi tidak mendapat undi pengundi selain faktor politik yang lain.
Untuk mendapat sokongan, parti atau calon mesti berkongsi emosi politik dengan pengundi. Emosi juga mempunyai komponen sosial dalam sesuatu keputusan. Pengundi yang marah, akan menunjukkan kemarahannya dengan mengundi parti lawan kerana kemarahan mempunyai merit dalam keputusan politik.
Emosi juga boleh ditunjuk secara terbuka. Demonstrasi di seluruh negara berikutan tindakan Israel menyerang misi kemanusiaan di atas kapal Mavi Marmara luar perairan Gaza menyebabkan 19 terbunuh, menunjukkan betapa emosi rakyat dunia boleh digabungkan.
Hanya dengan satu kejadian, emosi rakyat berbeza latar belakang, warna kulit dan agama digabungkan dengan satu tujuan – mengecam kezaliman zionis.
Cuma, seperti biasa, ada kuasa besar yang terus membisu atas dasar ikatan politik dengan Zionis. Kebanyakan negara dunia mengutuk Israel bukan disebabkan komando Yahudi melanggar peraturan dan undang-undang antarabangsa semata-mata, sebaliknya, kemarahan mereka berikutan tindakan tidak berperikemanusiaan dan zalim Yahudi membunuh mereka yang memperjuangkan keamanan dan kedamaian sejagat. Sikap Israel itu memberi kesan emosi negatif kepada masyarakat dunia.
Berikutan kesan emosi inilah rakyat di negara yang benci Israel menunjukkan pendirian dan kemarahan dengan mengadakan mengadakan demonstrasi membantah perangai buruk Israel itu.
Sepantas kilat, masyarakat dunia berarak di jalan raya dan di tempat tertentu untuk menunjukkan benci mereka kepada rejim Yahudi. Masyarakat Malaysia menerusi pelbagai pertubuhan politik, badan bukan kerajaan (NGO), organisasi sosial, agama dan individu turut mengadakan demonstrasi dengan melaungkan kecaman keras terhadap kekejaman yang dilakukan itu.
Isnin ini, satu usul khas akan dibentang di Parlimen Malaysia berhubung isu ini. Tindakan emosi rakyat dan negara dunia, mungkin boleh menimbulkan gejala lebih buruk seandainya tidak dikawal. Apabila emosi tidak dapat dibendung, ia berkesudahan dengan peristiwa tidak diingini, malah boleh mencetuskan pertempuran dan peperangan.
Masyarakat dunia mempersoalkan, ketika Amerika Syarikat dan sekutunya berusaha menggempur sebarang kegiatan pengganas, mengapa perbuatan tidak berhati perut Israel ini tidak dianggap sebagai pengganas.
Perbuatan ganas Israel yang tidak disusuli tindakan politik bukan saja menimbulkan persoalan besar tetapi bantahan politik. Jika rakyat dunia diminta mengundi sama ada Israel perlu atau tidak dikenakan hukuman, jawapan paling besar diterima ialah “Ya”.
Emosi rakyat dunia sering dijolok sekian lama berikutan satu demi satu perbuatan jahat Israel terhadap masyarakat dunia khasnya di Palestin. Ia sudah sampai ke tahap sukar dibendung.
Read Full...

Umno dan BN Kerajaan Gharqad
1. Apabila Israel kini dibantah oleh seluruh bangsa , agama dan kaum ekoran kekejaman tanpa batas Yahudi Zionis pastinya ia menjadi satu petanda bahawa Israel mula tidak mendapat sokongan popular masyarakat dunia .

2. Ia merupakan detik awal yang akan membawa kepada kejatuhan dan kehancuran yahudi Alaihi laknatullah sementara Nabi saw pernah menjanjikan kehancuran mereka .

3. Sabda Rasulullah saw : " Tidak akan berlaku qiamat sehinggalah ummat Islam memerangi Yahudi dan membuatkan Yahudi lari bersembunyi di sebalik batu dan kayu . Lalu berkata batu dan kayu : Wahai Muslim , ini dia Yahudi dibelakangku , datanglah lalu bunuhlah ia . Kecuali pokok Gharqad sesungguhnya ia adalah sebahagian daripada pokok Yahudi ."

4. Pokok Gharqad menyembunyi dan menyelamatkan Yahudi daripada ummat Islam yang memerangi mereka . Saat pokok lain memberitahu mengenai persembunyian yahudi dibelakangnya , Gharqad hanya mendiamkan diri bagai menyelamatkan yahudi sekaligus membenarkan apa yang diperjuangkan oleh yahudi.

5. Kini Yahudi sedang giat menanam pokok Gharqad justeru mereka yakin apa yang disebut oleh nabi saw adalah satu kebenaran yang pasti berlaku . Sebagaimana Nabi saw mendahului statementnya 13 tahun lebih awal mengenai kejatuhan Parsi sebelum ia benar - benar jatuh dan tersungkur di zaman Saidina Umar al Khattab . Nabi juga mendahului statementnya 875 tahun lebih awal mengenai kejatuhan Kerajaan Binzantiniyin [ Rome Timur ] yang menguasai kota Kostantinapel sebelum ia benar - benar jatuh dan binasa di zaman pemerintahan Sultan Muhammad Al Faateh 557 tahun yang lalu .

6. Gharqad ialah nama pokok yang melindungi Yahudi dan menyelamatkannya dari ummat Islam . Dalam dunia ada kerajaan atau negara yang melindungi dan membela Yahudi dari dikecam oleh ummat Islam . Tentunya nama kerajaan atau negara itu ialah Kerajaan Gharqad atau negara Gharqad .

7. Saya kira , selagi mana kerajaan UMNO dan BN menyembunyikan APCO dan Asiasoft dalam negara ini dan tidak menghalau mereka keluar dari negara ini , maka Kerajaan UMNO dan BN juga adalah Kerajaan Gharqad iaitu Kerajaan yang melindungi kepentingan yahudi dan perjuangannya.

8. Selain kerajaan Gharqad , terdapat juga pemimpin Gharqad yang bukan sahaja sanggup bersengkongkol dengan Yahudi sebaliknya membantu Yahudi untuk menakluki Palestine dan Masjidil Aqsa .

9. Setengah ulama' menyebut bahawa tindakan untuk menghancurkan Yahudi mestilah turut sama membinasakan pokok Gharqad yang menjadi tempat berselindung para Yahudi tersebut . Maksudnya , bagi memastikan negara kita tidak diintip oleh yahudi dan mereka masuk menguasai sektor strategik negara seperti sistem komunikasi dan seumpamanya maka kita mesti juga menjatuhkan kerajaan Gharqad .

10. Gelombang kebangkitan ummat menetang kezaliman Yahudi turut tidak dapat dibebaskan dari kerajaan Gharqad justeru mereka sering melindungi Yahudi Zionis . Maka rakyat harus bijak mengambil kesempatan terluang ini untuk menelentangkan kerajaan Gharqad ini .

20 ribu orang dari Masjid Jame' Kampung Baru ke keduataan US , lebih seribu dari Masjid Tabung Haji ke kedutaan US , sekitar 200 orang di masjid negara , hampir penuh stadium di Kota Bharu Kelantan , ribuan yang bangkit membantah Yahudi di tawau Sabah dan di seluruh negara ummat Islam bangkit bermunajat agar Yahudi dibinasakan , maka ia juga sebagai satu signal bahawa rakyat tidak boleh menerima kerajaan Gharqad.


Ustaz Nasrudin Hassan at Tantawi,
Ketua Dewan Pemuda PAS.
Read Full...

Satu lagi misi bantuan mencabar IsraelKetika Israel masih lagi berdepan dengan kecaman masyarakat antarabangsa kerana serangan ganas tenteranya terhadap konvoi kapal Freedom Flotilla yang hendak membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza, kini Israel berdepan dengan satu lagi kapal – Rachel Corre -  yang akan membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza yang kini sedang menghampiri pantai Gaza.
Kapal yang mengibarkan bendera Ireland, adalah sebuah kapal dagang yang dibeli oleh para aktivis pro-Palestin dan dinamai menurut nama seorang sukarelawan Amerikayang terbunuh dirempuh oleh bulldozer Israel di Jalur Gaza pada 2003. Kapal itu berangkat dari Malta baru-baru ini, sebuah negara kepulauan di Eropah Selatan.
Perdana Menteri Ireland, Brian Cowen, mendesak Israel untuk membenarkan kapalnya menyampaikan bantuan ke Gaza. Kapal tersebut membawa 15 aktivis termasuk seorang pemenang Nobel Perdamaian dari Ireland Utara, Mairead Corrigan Maguire dan Denis Halliday, seorang mantan diplomat veteran Ireland ke PBB, dan beberapa warga negara Ireland lainnya. Turut serta empat orang sukarelawan Malaysia.
"Pemerintah Ireland secara rasmi meminta kerajaan Israel untuk membenarkan kapal milik Ireland masuk ke Gaza membawa bantuan kemanusiaan," kata Cowen Parlemen di Dublin. Sementara itu, Israel berkeras bahwa kapal manapun datang ke Jalur Gaza akan dilarang.
Namun para aktivis tidak merasa gentar gentar. "Misi kami adalah untuk mematahkan sekatan Israel terhadap 1.5 juta penduduk Gaza dan ini tidak akan menjadi armada terakhir," kata jurucakap Free Gaza Movement Greta Berlin, di Cyprus.
Radio Angkatan Darat Israel melaporkan bahwa kapal itu akan tiba di perairan Gaza pada Jumaat, tapi Berlin menyatakan paling cepat mereka akan sampai pada awal minggu depan. Sekali lagi Israel akan berkonfrantasi dengan masyarakat antara bangsa dan ini menunjukkan ia semakin terpencil dan dibenci oleh dunia, kecuali Amerika.
Liga Arab pula mengumumkan akan memfailkan saman terhadap Israel kerana melanggar hak asasi manusia kerana mengadakan sekatan terhadap Gaza dan menyerang kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza. Langkah ini dilihat lebih kejam, disusul dengan demonstrasi seluruh dunia yang mengutuk rejim Israel.
Sementara itu, banyak yang dapat dipelajari dari peristiwa serangan ganas tentera rejim Israel terhadap kapal misi yang membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza. Rupanya ada hikmah peristiwa ini. Hendaknya mayarakat, khususnya umat Islam, wajar berfikir secara mendalam akan peristiwa ini. Natijah peristiwa ini ialah:
Pertama. Isu Gaza tidak lagi hanya menjadi isu umat Islam, tetapi kini telah menjadi isu kemanusiaan yang menjadi fokus masyarakat antarabangsa, khususnya negara Eropah. Perkembangan ini sangat menarik, menyebabkan Amerika kebingungan bagaimana hendak menghadapi situasi yang tidak pernah berlaku selama ini dan tidak pernah diduganya.
Kedua. Selama ini penentangan terhadap pencerobohan Israel di Palestin, khususnya kepungan terhadap Gaza banyak disuarakan oleh umat Islam, justeru majoritinya adalah umat Islam. Tetapi kini senarionya berubah sama sekali dengan kebangkitan masyarakat antarabangsa menentang Israel kerana kekejaman Yahudi itu yang tidak dapat diterima oleh masyarakat betamadun.
Ketiga. Kemunculan negara Turki yang mengambil inisiatif – bersama NGO hak asasi manusa di Eropah – untuk menyediakan kapal dan mengumpul bantuan kemanusiaan ke Gaza. Ini menyebabkan kerajaan Turki dan rakyatnya muncul menjadi pembela nasib rakyat Gaza, di mana pemerintah Turki pimpinan Presiden Abdullah Gull dan Perdana Menteri, Recip Toyyeb Erdogan sebagai pembela rakyat Gaza.
Keempat. Keberanian Turki memberi amaran dan mencabar Israel kerana keangkuhan dan sikap tidak berperikemanusiaannya.
Kelima. Sikap positif pemerintah negara Eropah dan rakyatnya terhadap krisis kemanusiaan di Gaza, akibat dikepung oleh Israel.
Keenam.Sikap tidak berperikemanusiaan pemerintah Mesir yang terus menutup sempadan ke Gaza melalui Rafah menyebabkan semua bantuan kemanusiaan melalui jalan darat ke Gaza terhalang. Hanya di saat akhir negara itu  membuka sedikit sempadan dengan pemeriksaan sangat ketat dan hanya mereka yang mempunyai urusan amat penting baru mendapat surat izin dari kerajaan Mesir untuk rakyat Gaza menyeberang ke Mesir dan sebaliknya. Mesir hanya membuka sempadannya setelah masyarakat antara bangsa mengutuk Israel kerana tindakannya menyerang konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza.
Ketujuh. Menyerlahkan sikap Israel yang terus berdegil untuk meneruskan sekatan ke Gaza dan enggan menerima keputusan Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu supaya diadakan Suruhanjaya Penyiasat Antarabanga mengenai isu serangan terhadap misi bantuan kemanusiaan ke Gaza. Israel juga masih mendakwa serangan itu dimulakan oleh sukarelawan kemanusiaan di kapal tersebut yang kononnya membawa pelagai senjata, dakwaan ini dinafikan oleh pelbagai pihak.
Inilah perkembangan baru yang sangat menarik, membuka mata masyarakat antarabangsa mengenai kezaliman Israel. Selepas ini, jika masih ada lagi negara umat Islam, khususnya pemerintah negara Arab, yang mengadakan hubungan diplomatik dengan Israel mestilah dihentikan. Sungguh malang, setelah masyarakat antarabangsa, khususnya masyarakat Eropah menentang kekejaman Israel, mengapa masih ada lagi negara Arab yang mengadakan hubungan dengan negara haram Yahudi itu.
Read Full...

Pakatan wagers image against sports-betting
A woman walks past a sports-betting shop in Dortmund Nov 20, 2009. — Reuters pic
KUALA LUMPUR, June 5 — Pakatan Rakyat is gambling on its anti-sports betting stand to burnish its credentials — especially among the Malay electorate — ahead of the next general election, which may come as early as next year.
They are also hoping for enough Chinese support in their campaign against further expansion of the gambling industry, already saturated with numbers gaming and horse-race betting.
Although the recent Hulu Selangor and Sibu by-elections saw a shift in Chinese support towards Pakatan Rakyat (PR), despite Barisan Nasional (BN) doling out the usual goodies like cash handouts and infrastructure development, Malay voters have mostly remained in favour of the ruling coalition.
“I think there is general support for our position,” Bukit Bendera MP Liew Chin Tong told The Malaysian Insider.
“Many Muslims are against betting. Women especially are against betting... as it eats into the family household income,” he added.
Analysts say the value of the Malaysian sports-betting industry is estimated to be as much as RM8 billion.
Since the BN government awarded a sports-betting licence to Tan Sri Vincent Tan’s Ascot Sports Sdn Bhd last month, DAP has gone on a crusade against them, accusing the ruling coalition of enriching the tycoon but impoverishing the people.
PR has also formed an Anti-Gambling Movement (GMJ) that is planning to launch a campaign against sports-betting today, followed by a series of road shows throughout the nation and the delivery of memoranda to the Yang di-Pertuan Agong, MPs, and the prime minister, that will culminate in a demonstration of “100,000 Citizens Protest Sports Gambling” on July 3.
DAP Socialist Youth head Anthony Loke said although the Chinese community was split on this issue, the electorate generally opposed the legalisation of the sports-betting industry.
“There are segments in the Chinese community who will support (our opposition to sports betting),” said Loke. “But there are probably some who believe it should be legalised. About Indians, like the Chinese, some will agree while some will not. Malays, looking at it from a religious point of view, they will probably not support it (legalising sports betting).”
“By and large, I think it will be negative,” said Loke when asked how people have generally reacted to the BN legalising sports betting.
PR state governments like Selangor and Penang have already banned sports-betting in their states despite a warning from Deputy Finance Minister Datuk Chor Chee Heung that such a move was illegal and could result in legal action against the states.
Penang Chief Minister Lim Guan Eng has directed both the Penang and Seberang Prai Municipal Councils to bar sports-betting under Section 101(v) of the Local Government Act, adding that he was prepared to go to court for his actions.
Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim pointed out that although the federal government had issued a football-betting licence, the state government’s local authorities have the power to stop it as Ascot Sports must apply for a licence from local authorities to operate.
The Selangor government has also decided not to allow the use of state-owned premises for gambling activities upon expiry of their licenses.
“I think it has given us a boost,” said Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar in reference to PR’s polemic against legalised sports betting. “They (the Chinese community) have been very receptive.”
Nurul added that the women’s wings of PR were planning to expand the level of understanding among the Malay and Chinese communities on the social and economic impact of legalised sports-betting, to gain more traction on this issue.
PAS treasurer Dr Mohd Hatta Ramli said that Muslims especially support PR’s campaign against legalised sports-betting, pointing out that even Umno leaders have not dared to counter them openly.
“As far as Malays are concerned, we have gained some credibility,” said Hatta. “Even though others are not saying anything, their silence indicates support.”
Dr Dzulkefly Ahmad, a member of the PAS central working committee, said that despite a lackadaisical attitude towards legalised sports-betting among the urban and the impoverished electorate, PR’s stand is a “plus point for Pakatan” as it creates a positive image of the coalition.
“I can tell you safely that Malays are quite unanimous against it (legalised sports-betting)... but I think the Chinese are quite split,” he said.

Selangor sokong lanjut LRT ke Puchong

Posted by RAKYAT MARHAEN
Kerajaan negeri Selangor menyokong usaha untuk memperluaskan lagi laluan transit aliran ringan (LRT) di dalam kawasan di negeri itu demi kepentingan rakyat, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau bersama wakil Syarikat Prasarana Negara Berhad dan Majlis Perbandaran Subang Jaya meninjau kawasan yang mungkin terlibat dengan pembinaan itu.

Empat kawasan yang dilawati petang semalam ialah Kampung Sri Aman, Taman Mas, Kampung Sungai Batu dan Putra Heights di Puchong.

Beliau berkata projek tersebut akan memberi manfaat kepada penduduk walaupun sebahagian daripada mereka mungkin akan "terkena tempias" daripada pembinaan projek berkenaan.

"Penduduk terutamanya di Kampung Sri Aman risau jika menerima impak negatif ke atas tanah yang mereka miliki kesan daripada kerja-kerja pembinaan itu nanti.

"Mereka suka ada kenderaan awam tetapi tak suka kemudahan ini di hadapan rumah mereka. Mereka sokong, tapi tak nak terkena pada rumah mereka. Jadi kita mesti timbang rasa kepada mereka," katanya kepada Bernama semasa lawatan tersebut.

Abdul Khalid berkata para penduduk akan diberitahu perkembangan seterusnya mengenai projek berkenaan kira-kira dua minggu lagi selepas ia dibincangkan pada Majlis Tindakan Ekonomi Selangor.

- Bernama
Read Full...

Demo Anti Israel - Aksi Wira2 Rakyat di Jalan Tun Razak & Kedutaan Amerika - ummu asiahUnit Amal memang hebat...ceria sambil berbakti tanpa mengharapkan ganjaran


Saudara Kamaruzzaman SU DPP di depan...semangat tuu..
Bukan senang nak dapat 'ronda-ronda' tanpa helmet di tenggah KL. Hari ni polis bagi pengecualian...
Gambar bawah - Sdr Khairul, OKT Ops Bubar, Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar tak mahu ketinggalan walaupun terpaksa datang jauh dari Ipoh..

Gambar di bawah - yg pegang placard tu, Hj Isha Ridhuan (kiri) & Ustaz Asri (kanan), adalah OKT Demo di Masjid Ubudiah, Kuala kangsar, 6 Feb 2009. Caya laa..datang jauh-jauh dari Manjong Perak semata-mata nak bela sahabat2 kita di Gazza

Menghampiri destinasi Kedutaan Amerika, di sepanjang Jalan Tun Razak


Di sepanjang Jalan Ampang


Bermula di Kampung Baru


Read Full...
 
Powered By Blogger
Powered By Blogger
Powered By Blogger
© Grunge Theme Copyright by ustazazhargroup.blogspot.com | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks