UMNO Jaringkan Gol Sendiri !!!

Kini parti petualang rakyat sedang mengedarkan VCD fitnah terhadap Ketua Pembangkang. Tujuan utama hal ini dilakukan adalah untuk menjatuhkan maruah tokoh yang sangat-sangat mereka takuti itu.

Perkiraan yang salah ini memakan diri mereka sendiri. Ini kerana kehadiran VCD itu menandakan ada insan keparat yang diupah oleh UMNO untuk membuat kerja jijik itu.

UMNO sudah semakin terdesak untuk mengembalikan sokongan rakyat kepada mereka. Dengan berbuat demikian, semakin ramai rakyat Malaysia yang membenci mereka. Usahlah menggunakan taktik tak semenggah itu untuk mengabui mata rakyat yang sudah cerdik sekarang ini. Mereka sedang hidup dalam era globalisasi, bukan macam tahun 60-an dan 70-an dulu.

Mereka buat macam-macam tuduhan untuk mengaibkan MB Kedah. Akhirnya terbongkar bahawa mereka menyokong rakyat yang tidak mahu bayar ansuran rumah yang hanya berjumlah RM100 sebulan. Sokongan merekalah yang menyebabkan kerajaan negeri Kedah terpaksa menanggung hutang yang banyak kepada kerajaan persekutuan. Sekarang tembelang mereka sudah pecah. Makan diri sendirilah nampaknya.

Dulu mereka yang dakwa Kedah dah maju. Bila dapat ke Pakatan Rakyat, terus Shafie Afdal kata mundur. Walau macam mana afdal pun dia perlu lihat tempat dia sendiri. Hebat sangatkah Sabah tu? Basmilah dulu miskin tegar di Sabah yang jumlahnya paling ramai di Malaysia ni. Royalti minyak sesen pun tak masuk ke kocek golongan miskin tegar ni. Apa ceritanya? Rasuah, salah guna kuasa, kroni, nepotisme, dan macam-macam lagi. Bila orang Kedah marah, dia buat mesyuarat perhubungan UMNO Kedah di Semporna. Banyak mana pula habis duit rakyat di situ? Dalam keadaan rakyat dihimpit kos sara hidup yang semakin tinggi, pemimpin UMNO buang duit kerana mesyuarat sahaja.

Fitnah terhadap Lim Guan Eng nampaknya sudah terhenti. UMNO termangu-mangu sendirian kerana sekali lagi gagal mencapai matlamat. Depa kata Lim Guan Eng tak baguih, Transparency International dan Ketua Audit Negara kata dia baguih. Rakyat nak percaya UMNO ke? Tiada kemungkinan langsung.

UMNO/BN kata Pakatan Rakyat manipulasi angka untuk tunjuk bagus. Ini satu lagi tuduhan yang bebal macam kaldai. Rakyat tidak akan percaya cakap orang tak siuman macam mereka. Rakyat sudah dapat angka yang disahkan oleh Ketua Audit Negara. Takkanlah Ketua Audit Negara pun bohong juga. Pasal dia tak bohonglah UMNO/BN sakit perut. Negeri-negeri Pakatan Rakyat lebih baguih daripada negeri-negeri yang UMNO/BN perintah. Terkulat-kulatlah UMNO/BN macam Pak Pandir. Read Full...

Najib Lantik Perunding Yahudi Bantu Urus Malaysia

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menunjukkan keangkuhannya apabila sanggup melantik syarikat milik Yahudi untuk menasihati beliau dan isteri atas urusan-urusan negara, termasuk mereka slogan-slogan seperti Satu Malaysia.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata wujud wujud bukti jelas Syarikat APCO yang pernah menjadi penasihat kepada kerajaan Israel, kini dibayar sehingga 60 juta ringgit, untuk menasihati Najib dan kerajaan pimpinannya.

Anwar berkata tindakan pemimpin-pemimpin umno menggunakan khidmat syarikat atau perunding Yahudi bukanlah perkara baru kerana pernah dilakukan oleh Tun Mahathir Mohamad sendiri.

"Orang kata "Anwar, mereka keji kamu, mereka fitnah kamu, mengapa kamu fitnah balik?". Tidak, saya tidak akan sebut kalau saya tidak ada bukti," kata Anwar.

"Datuk Seri Najib lantik syarikat Yahudi bernama APCO. Saudara-saudari boleh layar internet dan selidik apa dan siapa APCO ini - sebuah syarikat perunding Yahudi. Siapa penasihat utamanya kalau bukan bekas Duta Israel ke Amerika Syarikat dan bekas Duta Israel ke Jerman," tambah beliau.

"Untuk menjadi Duta Israel ke Amerika Syarikat dan Jerman, haruslah menjadi Zionis yang keras. Orang-orang seperti inilah yang mengasaskan APCO, yang antara peranannya adalah menasihatkan diktator, pemimpin-pemimpin dan pandangan kelompok Yahudi," tegas beliau.

Datuk Seri Anwar berucap kepada ribuan orang di Dewan Che yang Khor, pangkalan Assam kangar Perlis.

Beliau seterusnya menjelaskan bagaimana APCO menjual idea yang telah di guna pakai di Israel untuk memulakan program 1Malaysia tajaan Najib Razak.

"Antara yang dinasihati APCO ini adalah Perdana Menteri Israel, Ehud Barak. Apa nasihat mereka kepada beliau pada masa itu? Mereka nasihatkan Ehud Barak supaya perkenalkan slogan Satu Israel," jelas Anwar.

"Tahun 2009, Najib lantik APCO sebagai penasihat. Nasihat yang sama juga diberikan kepada Najib. Ehud Barak kata Satu Israel, Najib kata Satu Malaysia. Berapa belanjanya? RM60 juta ringgit," tambah lagi.

Anwar berkata tindakan Najib menggunakan APCO menjatuhkan kredibiliti Malaysia sebagai Negara Islam.

"Saudara, keangkuhan Umno sudah sampai kepada kemuncaknya. Berani sungguh sebuah negara Islam lantik APCO seabgai penasihatnya. Seteruk-teruk negara Islam lain, tidak pernah yang sampai ke tahap ini. Umno sanggup, kerana mereka ingat orang Melayu boleh diperbodohkan," kata Anwar.

"Mudah-mudahan Allah SWT memberi kekuatan kepada kita," katanya lagi.

Pada ceramah ini Datuk Seri Anwar juga menggesa rakyat supaya waspada terhadap cubaan berterusan Umno untuk meniupkan sentimen perkauman dalam usaha meraih sokongan orang Melayu

"Mereka turun ke bawah tuding jari mereka kata orang itu Yahudi, orang ini Cina, orang ini khianat Melayu walhal penasihat mereka APCO," kata Anwar.

"Dahulu Mahathir bayar taukey judi Yahudi sebab mahu berbaik dengan Presiden George Bush, sekarang APCO buka pejabat di Kuala Lumpur dan bergiat sebagai penasihat kepada Najib dan Rosmah," tegas beliau. Read Full...

Hiba PerasaanKu!


Hiba perasaanku!
Namun, aku berbangga dapat pemimpin begini. Read Full...

M FAQIH: Menunggu fatwa wang ihsan haram

ISNIN, 1 Mac lalu Ketua Pembangkang Dun Kelantan, Datuk Mohd Alwi Che Ahmad menyokong usul tergempar tuntutan royalti petroleum. Turut berdiri tanda sokongan Mat Yusof Abdul Ghani (BN–Nenggiri) dan Datuk Abdul Aziz Derashid (BN–Kuala Balah). Adun BN yang tidak berdiri iaitu Datuk Nozula Mat Diah (BN–Paloh) dan Adhan Kechik (BN–Bukit Bunga), manakala Datuk Noorzahidi Omar (BN–Pengkalan Kubur) tiada dalam dewan pada detik itu.
Speaker, Nasuruddin Daud ketika itu meminta sokongan terhadap usul tersebut biar pun pada awalnya banyak suara kata setuju.
Namun pada sebelah petang, kesemua Adun BN tidak hadir ketika penggulungan dibuat anggota Exco, Datuk Husam Musa. Berdasar kepada fakta tersebut jelaslah Alwi, Mat Yusof dan Abdul Aziz sokong tuntutan royalti ke mahkamah.
Tiba-tiba selepas persidangan Dun berakhir, Mat Yusof pula membuat kenyataan Adun BN tidak sokong, ekoran ada sedikit pindaan terhadap usul tersebut.
Pindaan hanya menjelaskan perkataan Petronas dituntut membayar tunai kepada kerajaan negeri hasil operasi petroleum di perairan Kelantan.
Manakala usul asal yang dikemuka Abdullah Ya’kob (PAS-Air Lanas) tidak berubah. Usul itu memberi mandat kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) mendesak Petronas membayar tunai hasil operasi minyak di perairan Kelantan dan membawa kes tuntutan royalti itu ke mahkamah.
Speaker memberitahu selepas meneliti cadangan berkenaan beliau mendapati usul memenuhi tiga syarat iaitu perkara tertentu dan mustahak, kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.
Usul dikemukakan berdasar peruntukan Peraturan Tetap Dewan Negeri Kelantan Perkara 30 (1).
Usul terbabit antara lain berbunyi, “bahawa Dun memberi mandat kepada MMK bagi pihak kerajaan negeri mengambil apa-apa tindakan mahkamah yang bersesuaian bagi mendapatkan bayaran tunai yang terhak kepada rakyat dan kerajaan Kelantan mengikut perjanjian dan penyerah hakkan kuasa-kuasa petroleum sama ada di daratan atau di lautan negeri Kelantan yang ditandatangani pada 1975.”
Sehari selepas berlaku peristiwa itu tiba-tiba enam Adun BN diberi amaran.
Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dilaporkan menyelar keputusan Dun Kelantan membawa usul tuntutan royalti minyak ke mahkamah.
Beliau juga dilaporkan menyebut tindakan mungkin diambil terhadap Adun BN yang menyokong usul tersebut.
Selepas kenyataan amaran itu Alwi tiba-tiba menjadi kelam kabut. Lalu dijawabnya dengan mengatakan semua enam Adun BN tidak mengundi menyokong usul tuntutan royalti minyak dibawa ke mahkamah.
Alasannya kesemua mereka tiada di dalam dewan ketika usul itu diluluskan.
Menurutnya mereka hanya menyokong usul itu dibahaskan untuk membawa tuntutan ke mahkamah ketika perbahasan sebelah pagi.
Di sini mulai nampak kekeliruannya. Apa yang berlaku pada Isnin lalu Speaker hanya meminta sokongan terhadap usul tersebut dan bukannya mempersoalkan sokongan untuk usul dibahas atau tidak.
Situasi itu berada dalam dua keadaan berbeza. Pada mana-mana persidangan Dun atau parlimen pun, Speaker tidak menanyakan setujukah terhadap usul untuk dibahas atau tidak.
Sebaliknya ditanya sokongan terhadap usul tersebut. Itu persoalan asas. Namun dalam situasi yang menimpa Alwi dan lima lagi Adun BN, nampaknya mereka seperti mahu berhelah.
Mereka khuatir berdepan dengan amaran Naib Presiden Umno. Kalau era Pak Lah, Hishamuddin tidak mungkin berani untuk mengugut Alwi. Adun Kok Lanas itu Setiausaha Politik Perdana Menteri.
Cakapnya masih lagi laku ketika itu. Hishammuddin pun belum lagi menduduki kerusi Naib Presiden Umno. Alwi boleh pandang belakang segala ugutan Hishammuddin.
Tetapi itu dahulu, sekarang tidak lagi.
Alwi seperti menggeletar sekarang. Sifu politiknya dalam Umno sudah tiada lagi. Maka dalam usaha menegak benang yang sudah basah, Alwi berada dalam situasi gelabah sekarang.
Hujahnya kesemua Adun Umno tidak mengundi menyokong usul dengan tambahan kerana mereka tidak hadir pada persidangan sebelah petang. Sebenarnya ia tidak lagi berbangkit.
Mukadimah sokongannya pada sebelah pagi sudah cukup untuk membuktikan sokongan Alwi terhadap usul royalti. Adun BN lain mungkin lebih selamat. Alwi ‘ketua darjah’ mereka dalam Dun Kelantan. Ada tomahan liar menyebut nasibnya bakal mengekori bosnya, Tan Sri Annuar Musa.
Annuar dan Alwi tidak ada kedudukan selesa di Perhubungan Umno Kelantan sekarang. Mungkinkah nasib malang bekas Setiausaha Umno Tanah Merah, Amran Abdul Rahman yang digugur keahliannya kerana membawa Umno ke mahkamah juga menimpa Alwi.
Saman pemula Amran terhadap Ketua Umno Tanah Merah, Datuk Ikmal Hisham Abdul Aziz menjadi punca keahliannya dilucut.
Surat bertarikh 1 Mac memaklumkan Amran yang juga ahli cawangan Simpan 3 Seri Mahligai digugurkan. Pada 17 Febuari Amran mengemukakan saman pemula ke atas Ikmal Hisham di Mahkamah Tinggi kerana menganggap kemenangannya meragukan.
Dalam isu membabitkan Alwi, usul yang dibentang juga membabitkan mahkamah. Tunggulah apakah Datuk Seri Najib Razak berani bertindak mengganyang Alwi.
Biar apa pun dalam isu tuntutan royalti tabik untuk Alwi kerana ada kejujuran yang dipertahankan. Alwi dilihat ada keikhlasan. Beliau seperti bersama dengan kerajaan dan rakyat Kelantan.
Kejujurannya dikatakan semakin mendekati keikhlasan Tengku Razaleigh Hamzah dalam perjuangan isu royalti. Mereka mempertahankan sebuah perjanjian.
Thomas Hobbes, seorang ahli filosofi barat (1588 –1676) berhujah negara berdiri atas dasar perjanjian (kontrak). Biar pun Jean Jaqques Rosseau (1712–1778) menuduh Hobbes memisahkan agama dengan negara, namun pendiriannya mahu perjanjian dipatuhi perlu dihormati.
Begitu juga dalam perjanjian yang ditandatangani antara Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohamad Nasir dengan Petronas pada 9 Mei 1975.
Perjanjian itu dengan jelas menyebut Petronas hendaklah membayar wang tunai kepada kerajaan secara tahunan sebanyak setara 5 peratus daripada nilai petroleum yang diperolehi di Kelantan.
Dan dalam surah al Maidah:1 Allah berfirman antara lain bermaksud, “Hai orang-orang beriman, tepatilah segala janjimu.”
Maka dalam isu royalti, siapakah yang mengkhianati perjanjian 1975. Adakah Najib, Datuk Seri Mustapa Mohamed atau Datuk Dr Awang Adek Hussin.
Alwi seperti memilih menghormati perjanjian itu, biar pun kejujurannya dipersenda Hishammuddin.
Alwi mungkin lebih bernasib baik apabila ada fatwa membayangkan wang ihsan haram. Read Full...

Rakyat Kelantan terus berjuang tuntut royalti

KOTA BHARU, 14 Mac: Perjuangan menuntut royalti minyak tetap diteruskan rakyat Kelantan biar pun sehingga kini Datuk Seri Najib Razak masih membisu bagi menjelas pendirian sebenar kerajaan pusat.
Malah rakyat Kelantan juga tidak putus semangat biar pun bekas Ketua Menteri Sarawak, Tun Abdul Rahman Yakub menganggap Kelantan tidak berhak menuntut royalti minyak tanpa dapat membuktikan perairannya melebihi tiga batu nautika.
Pengerusi Bersama Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar), Dr Abdul Halim Yusof berkata, beliau hairan kenyataan yang dibuat bekas Ketua Menteri Sarawak itu bertentangan dengan afidavit yang diikrarkan pada September 2005.
Katanya, berdasar kepada kenyataan tersebut jelas berlaku perbezaan jauh jika dibandingkan dengan afidavit Tun Abdul Rahman sebelum ini.
“Sedangkan dalam afidavit tersebut beliau menjelaskan Akta Kemajuan Petroleum 1974 merupakan satu perkongsian sumber dan keuntungan antara kerajaan Persekutuan dan negeri di Malaysia berhubung petroleum yang dikeluarkan di darat atau luar pesisir negeri-negeri berkenaan,” katanya di sini.
Malah pada perkara 37 dalam afidavit tersebut dijelaskan minyak yang ditemui di luar pesisir Sarawak sebelum 1974 terletak jauh dari daratan. Kawasan penemuan minyak terletak jauh daripada 12 batu nautika dari pesisir pantai.
”Sepanjang rundingan saya dengan Tun Abdul Razak tidak pernah timbul sebarang kefahaman bahawa sekiranya minyak yang ditemui terletak lebih dari 100 batu, ia bukan milik Sarawak.
”Yang pasti, minyak yang ditemui di luar pesisiran Sarawak adalah hak Sarawak, Tun Abdul Razak tidak pernah mempertikaikan,” kata Abdul Rahman.
Dr Abdul Halim bimbang bekas Ketua Menteri Sarawak dipengaruhi seseorang sehingga terlupa segala afidavit yang menyokong tuntutan royalti minyak kerajaan Terengganu pada 2001.
Oleh itu, beliau yakin perjuangan Gegar dan rakyat Kelantan menuntut royalti minyak berada di pihak yang benar.
Dan mulai esok isu tersebut dijangka digegarkan sekali lagi di Dewan Rakyat.
Pada 18 Mac ini bekas Pengasas Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah sekali lagi akan menjelaskan isu tuntutan royalti bertempat di Terengganu Ekuestrian Resort, Kuala Terengganu. Read Full...
 
Powered By Blogger
Powered By Blogger
Powered By Blogger
© Grunge Theme Copyright by ustazazhargroup.blogspot.com | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks