Tiga ADUN Umno Bakal Lompat Parti, Politik Perak Bergolak Lagi


Oleh Rusnizam Mahat
SHAH ALAM 12 Jun - Percaturan politik yang bergolak sejak lebih setahun lalu akan bertambah rancak apabila timbul desas desus kuat yang bertiup kebelakangan ini bahawa tiga Ahli Dewan Undangan Negeri Barisan Nasional Perak dikatakan akan melompat menyertai KEADILAN.
Sekiranya ia benar berlaku senario tersebut akan mengembalikan kepada keadaan sebelum rampasan kuasa haram yang didalangi Umno-BN pada Febuari 2009 apabila dua ADUN KEADILAN dan seorang wakil rakyat DAP melompat menjadi anggota Bebas dan menyokong BN.
Mungkinkah Pakatan Rakyat akan kembali berkuasa atau BN terpaksa membubarkan DUN sebagaimana yang didesak sekian lama oleh Pakatan Rakyat?
Ketua Penerangan KEADILAN Perak, Zulkifly Ibrahim  ketika dihubungi Suara keadilan berkata, perkara itu akan diumumkan pada sidang media di  Ipoh esok.
"Buat masa ini kita tidak akan sebut nama tetapi beberapa orang telah cuba menghubungi dan melahirkan rasa tak puas hati terhadap pimpinan negeri. Ia melibatkan pasal habuan, terutamanya ADUN Umno yang sudah senior yang tak diberi keutaman dan mereka melebihkan ADUN di pihak pembangkang yang melompat," kata Zulkifly.
Ketika ditanya jumlah mereka yang melompat, Zulkifly berkata setakat ini yang diketahui ialah seramai tiga orang dan kesemuanya daripada Umno.
Menurut Zulkifly lagi, ketidakpuasan hati di kalangan ADUN Umno itu juga mempunyai kaitan dengan tawaran jawatan dan habuan yang diterima tiga ADUN Pakatan Rakyat yang melompat kepada BN pada 2009 yang lalu.
Tindakan itu mengakibatkan krisis politik yang berlarutan menyaksikan kerajaan sah Pakatan Rakyat yang dipilih melalui pilihan raya umum tumbang.
"Berdasarkan pengalaman dari kes Nasaruddin Hashim (ADUN Bota), kes kali ini hampir serupa. Dalam kes Nasaruddin dia keluar Umno  kerana tak puas hati kepimpinan Umno, jadi kita bawa jumpa Anwar. Tetapi kemudian dia telah menerima pelbagai ugutan sehingga memaksanya menyertai semula Umno," jelas beliau lagi.
Ditanya sekiranya desas desus terbaru ini cuma mainan politik Umno, dan sekiranya situasi yang sama berulang sepertimana kes Nasaruddin, beliau berkata ia berlaku di luar kawalan KEADILAN.
"Perkara itu di luar kawalan, hal macam itu kalau nak lompat balik, mereka mesti ada alasan yang kuat. Ini kerana budaya dalam Umno ada ugutan, mereka akan ugut dengan buka fail yang lama dan sebagainya seperti mana yang berlaku terhadap Nasarudin.
"Tapi apa yang saya ingin tegaskan sudah wujud tak puas hati di kalangan senior yang tak selesa dengan layanan pimpinan negeri, di samping tak puas hati dengan kepimpinan Najib berhubung isu judi, soal Yahudi, mereka (Umno) kata mempertahankan hak melayu tetapi, Umno yang banyak gadaikan hak Melayu. Mereka sudah mula bercakap, biasanya orang Umno tak berani nak sebut terang-terang," ujarnya.
Tambahnya, beliau tidak menolak kemungkinan ada usaha untuk menghalang penyertaan ADUN berkenaan ke dalam KEADILAN memandangkan BN tidak memiliki majoriti dan hanya disokong oleh tiga ADUN Bebas.
Namun katanya, beliau tidak pasti sekiranya perkara akan menyebabkan berlakunya pembubaran DUN kerana ia perlu dilihat dari aspek perundangan dan Perlembagaan terlebih dahulu disebabkan kerajaan yang dibentuk selepas pilihan raya umum kini sudah memasuki tiga tahun.
"Namun apa yang pasti kes ini sekali lagi akan mewujudkan ketidakstabilan politik diPerak," ujarnya. Read Full...

Program Tazkirah bersama Anwar: Pemimpin PKR terima surat ugutan


"TAHNIAH TUAN HJ RASHID BAKAL MP BAYAN BARU, SEMALAM TUAN BAWA ANWAR IBRAHIM MASUK MASJID KAMI. PUAS KE? KALAU TAHI MASUK RUMAH JANGAN MARAH YE? JAGA JUBUQ! KAMU KURANG AJAR/KAMU PERLU DIAJAR. TUNGGU!! MASANYA....."
Demikianlah kandungan surat ugutan yang diterima oleh Ketua Penerangan PKR Bayan Baru, Pulau Pinang, Tuan Hj Rashid (bulatan kuning), sehari selepas program Tazkirah bersama Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang Parlimen di Masjid Bayan Baru pada 6 Jun 2010.
Menurut satu kenyataan dari PKR, Tuan Hj Rashid akan membuat laporan polis di Balai Polis Jalan Tengah, Bayan Baru pada 2.30 petang, selepas solat Jumaat hari ini.
Sim: Masjid didominasi UMNO
ADUN Pantai Jerejak, Sim Tze Tzin ketika dihubungi MerdekaReview berkata, Masjid Bayan Baru adalah masjid yang utama di situ.  Rashid yang bergiat aktif dalam Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) sebelum ini, kini menyandang jawatan Ketua Penerangan PKR cabang Bayan Baru.  Rashid juga seorang ahli jawatankuasa masjid tersebut.
Sebagaimana yang difahami Sim Tze Tzin, jawatankuasa masjid tersebut didominasi UMNO, maka berlaku keadaan di mana mereka dari Pakatan Rakyat dipinggirkan.  Sim Tze Tzin berkata, agak sukar untuk pemimpin PR bersyarah di masjid tersebut, dan program Tazkirah kali ini merupakan kali kedua Anwar Ibrahim masuk ke masjid tersebut selepas 8 Mac 2008.
Beliau menjelaskan, tazkirah yang disampaikan oleh Anwar dan pemimpin politik lain bukanlah "ceramah politik", tetapi ceramah sejarah tamadun Islam.  Sim Tze Tzin (gambar kiri) menambah, "Masjid bukan tempat pergelutan politik.  Kami berharap agar ahli jawatan kuasa masjid bersikap terbuka, membenarkan mereka yang berbeza pandangan dalam politik untuk bersyarah di masjid, dan bukannya menghalang pemimpin PR."
Memandangkan kes ini adalah serius, Sim Tze Tzin menyeru agar pihak polis menyiasat dan mengenalpasti sama ada ugutan ini berkaitan dengan unsur politik.
Read Full...

Terangkan dosa Umno-APCO Worldwide - PAS PerakPENGKALAN CHEPA, 11 Jun - PAS Perak menolak keras kenyataan Umno yang dikatakan sebagai parti yang memperjuangkan bangsa dan agama di negara ini kerana sanggup bersekongkol dengan APCO Worldwide.


Perwakilannya, Drs Khalil Idham Lim Abdullah berkata, dosa-dosa Umno perlu diterangkan kepada rakyat sehingga mereka merasa jijik untuk terus menyokong parti itu.


Katanya, apabila rakyat faham mengenai kedudukan sebenar, Umno akan menghadapi masalah padapilihan raya umum ke-13 untuk mengekalkan kuasa.


"PAS diharap terus menggalas usaha untuk memasyarakatkan aktiviti bersama orang ramai, " ujarnya ketika membahas usul ucapan dasar Presiden di Putik petang tadi.


Jelasnya, tidak cukup untuk memberitahu rakyat perlu menolak Umno, tetapi hendaklah semua pihak dalam PAS terutama mereka yang menang dalam pilihan raya lalu hendaklah memasyarakatkan PAS, PAS Untuk semua.


Beliau turut menekankan pentingnya konsep 'parti menerajui kerajaan' sebagaimana dipertegaskan ketika pemerintahan Pakatan di Perak sebelum ini. Read Full...

INI DIA BUKTI NYA WUJUD ZIONIS TEMPATAN
PERKASA KAN YANG TERTINDAS


JANGAN BENARKAN MEREKA BERLABUH -melayau

Kapal kargo Israel tidak seharusnya dibenarkan berlabuh di mana-mana pelabuhan di negara ini walaupun untuk tujuan perdagangan kerana ia bertentangan dengan dasar kerajaan yang tidak mengiktiraf kewujudan negara rejim Zionis itu.

Pengerusi Aman Malaysia, Ahmad Zaki Zahid berkata, beliau berasa pelik kerana Malaysia mengambil langkah bertentangan dengan dasar itu apabila membabitkan hal perdagangan.

Tegasnya, demi untuk mempertahankan dasar berkenaan, kerajaan harus mengkaji semula kebenaran itu.

"Saya sebagai rakyat biasa berasa janggal dengan keadaan ini kerana kita tidak menjalin sebarang hubungan diplomatik dengan negara Yahudi itu.

"Jadi, kenapa dibenarkan kapal-kapal mereka memasuki negara kita walaupun hanya untuk menghantar buah epal dan oren," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini semalam.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Pengangkutan, Kong Cho Ha yang mengesahkan kapal-kapal kargo Israel dibenarkan memasuki negara ini untuk tujuan perdagangan.

Menurut laporan, Gold Star Line Ltd. yang merupakan anak syarikat Zim Israel Navigation Company telah menyenaraikan beberapa pelabuhan di negara ini termasuk Pelabuhan Barat di Klang, Terminal Utara, Pulau Pinang dan Pasir Gudang, Johor sebagai pelabuhan untuk memasuki Malaysia bagi tujuan perdagangan.

nota:
inilah buktinya bahawa zionisma bukan hanya
di palestine. zionisma tidak mungkin bernafas dan bergerak
tanpa jaringan sokongan.

kemasukan apco ke negara ini adalah untuk memasang
jaringan zionis.

kemasukan ejen perisik israel ke unit komputer pdrm
ialah untuk memasang chip untuk memastikan semua
maklumat dalaman negara kita saampai ke tel aviv.

kita tidak perlu naik perahu
kita tak perlu naik sampan
kitatak perlu naik kapal
untuk melawan zionisma
zionisma ada di hadapan mata kita
buka dan baca !

nota:
jangan cakap kosong
jangan tipu mak cik dan pak cik di felda
jangan tipu tok siak di kampong
jangan hu ha hu ha bontot di sondol kerbau
lakukan apa yang dikata
jangan takutkan israel macam takutkan bini
kalau takutkan bini minta tolong satu malaysia kah kah kah
Read Full...

MARI MENENTANG ZIONISMAMARI BERSAMA MENENTANG ZIONISMA ANTARABANGSA DAN TEMPATAN


KAPAL BANTUAN KEMANUSIAAN KE GAZA


MANGSA ZIONISMATAK PERLU NAIK KAPAL ATAU PERAHU


nota:
ingin membantu rakyat palestin?
ingin menegak keadilan?
ingin menentang kezaliman?

senang sahaja !

jangan beli mek dogal
ini syarikat zionis
syarikat ini wajib dihalau
dari negara ini bukan sahaja
membantu israel malah
menjual entah apa apa sebagai makanan

mari kita bersama memboikot mek dogal
hina laa mereka yang membeli mek dogal
Read Full...

Hisham ragui PAS benar bukan Islam guna ‘Bulan’..ha.ha..apa tak percaya ..!!!


PUTRAJAYA, 11 Jun — Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sangsi dengan langkah PAS membenarkan, secara bersyarat, calon bukan Islam menggunakan simbol parti itu pada pilihan raya umum akan datang.
Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, beliau yakin langkah itu tidak akan berjaya “kerana seseorang itu akan hanya memutuskan (untuk bertanding) berdasarkan pertimbangan politik jangka pendek.”
“Rakyat mengetahui rekod PAS. Individu yang membuat cadangan itu kini adalah individu yang sama yang dahulunya tidak pernah termimpi untuk berbuat demikian.
Mereka akan berdepan dengan masalah dalam parti mereka sendiri.
“Langkah tidak konsisten, semata-mata untuk memenuhi kepentingan politik, tidak akan membantu PAS dalam jangka panjang. (Dalam kes) BN, Umno, baik atau buruk, sekurang-kurangnya kita konsisten,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Hari ini PAS mengumumkan bahawa parti itu akan membenarkan calon bukan Islam yang bertanding atas tiket PAS, menggunakan simbol parti itu pada pilihan raya umum akan datang, tetapi ia bersyarat.
Mengulas mengenai 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), Hishammuddin berkata peranan kementeriannya adalah menentukan jumlah pekerja asing yang diperlukan.

“Setelah mengenal pasti NKEA, kita mendapati, ada sektor tertentu yang tidak memerlukan pekerja asing yang begitu ramai.
“Kedua, satu sistem perlu diwujudkan bagi memastikan mereka akan ditapis sebelum tiba ke negara ini, dipantau setelah berada di sini dan penguatkuasaan undang-undang perlu dilaksanakan bagi memastikan mereka meninggalkan negara ini bila tempoh mereka dibenarkan berada di sini tamat,” katanya.
Hishammuddin berkata kementerian akan mengkaji semua aspek dan menyelaraskan semua agensi berlainan yang berkaitan, termasuk pasukan petugas menangani keganasan, jabatan imigresen dan pasukan petugas menangani pengedaran dadah.
“Jadi, kementerian akan berada di satu posisi, tidak lama lagi, mampu menerajui dan menyelaras aktiviti membanteras jenayah antarabangsa merentas sempadan. Kementerian memiliki kepakaran dalam bidang ini dan mampu menerajui .
“Sungguh, ia adalah satu tempoh yang mengujakan iaitu ketika menumpukan pada NKEA, kita sedang mengimbangkan keperluan ekonomi dan juga risiko keselamatan yang terbabit,” katanya.
Dua belas NKEA itu ialah minyak dan gas, minyak kelapa sawit dan produk berkaitan, perkhidmatan kewangan, pemborongan dan peruncitan, pelancongan, teknologi
maklumat dan komunikasi, pendidikan, elektrik dan elektronik, perkhidmatan perniagaan, penjagaan kesihatan swasta, pertanian dan Greater Kuala Lumpur, telah disifatkan sebagai berpotensi menghasilkan pendapatan tinggi untuk negara. — Bernama Read Full...

Umno bukan pejuang bangsa dan agama


KOTA BHARU, 11 Jun:  Perwakilan Perak, Drs Khalil Idham Lim Abdullah menolak Umno sebagai
parti yang memperjuangkan bangsa dan agama di negara ini kerana sanggup bersekongkol dengan
APCO Worldwide.

Beliau berkata, dosa-dosa Umno perlu diterangkan kepada rakyat sehingga mereka merasa jijik
untuk terus menyokong parti itu.

Katanya, apabila rakyat faham mengenai kedudukan sebenar, Umno akan menghadapi masalah pada
pilihan raya umum ke-13 untuk mengekalkan kuasa.

Ketika  membahas usul ucapan dasar Presiden di Putik petang ini beliau berharap PAS terus
menggalas usaha untuk memasyarakatkan aktiviti bersama orang ramai.

"Tidak cukup untuk memberitahu rakyat perlu menolak Umno, tetapi hendaklah semua pihak dalam
PAS terutama mereka yang menang dalam pilihan raya lalu hendaklah memasyarakatkan PAS, PAS
Untuk semua," katanya.

Beliau turut menekankan pentingnya konsep 'parti menerajui kerajaan' sebagaimana
dipertegaskan ketika pemerintahan Pakatan di Perak sebelum ini.

Pakatan Rakyat di Perak, menurut Khalil bermula dari Gagasan Rakyat yang diketuai bekas
pesuruhjaya, Ahmad Awang.

Beliau juga berkata, rampasan kuasa yang berlaku di Perak merupakan peristiwa yang sukar
dilupakan rakyat di negara ini.

"Namun pengajaran dari rampasan kuasa itu membawa anjakan kepada rakyat memberi sokongan
kepada PAS dan Pakatan," katanya sambil menyifatkan kelainan sambutan terhadap muktamar kali
ini.

Perwakilan Terengganu, Saiful Bahri Mohamad berkata, tema PAS Untuk Semua perlu diuar-uarkan
dengan seluas mungkin.

Ini kerana beliau yakin bahawa perjuangan atas nama Islam tidak pernah diragukan, bahkan
sejak 1959 hingga kini ahli dan pimpinan PAS beristiqamah dengan dasar perjuangan.

Ini berbeza dengan pemimpin Umno yang mengekalkan peraturan penjajah. Bahkan pada 1961, bekas Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman tidak mahu campur undang-undang Tuhan dengan undang-undang PAS bagi mengelakkan kononnya negara  menjadi kacau bilau.

"Bagaimanapun, Umno pada PRU-12 lalu jelas menampilkan gelagat bagai 'harimau luka'
bertindak macam kehilangan panduan.  Mereka mencalarkan imej negeri yang dikuasai Pakatan
bagi menaikkan imej Najib," katanya.

Justeru beliau mahu ahli dan pemimpin Pakatan menjauhi maksiat kerana ia menghalang kepada
kejayaan gerakan Islam. Dan dalam masa sama negeri dikuasai Pakatan hendaklah mempamerkan
imej yang baik. Read Full...

Tamrim Ganti Ibrahim Ali Dalam Pas


KEHILANGAN dan pengkhiantan Ibrahim Ali kepada Pas tidak begitu menyakitkan hati orang Pas. Pas memang sebuah parti bernasib baik. Walaupun tindakan Ibrahim Ali mengencing Pas yang membantunya kembali ke Parlimen dalam pilihan raya umum lalu dengan memberi lambangnya namun itu hanya sebagai rempah ratus politik saja. Ternyata orang Pas marah peringkat awal saja, selepas itu mereka dapat menerima apa yang Ibrahim lalukan.

Anihnya juga perasaan marah atas sikap tidak mengenang budi Ibrahim itu ada yang bertukar menjadi simpati. Iya, kalau Ibrahim waras dan sihat mungkin dia tidak akan melakukan apa-apa kerja yang beliau lakukan dari dulu hingga sekarang. Makanya ada yang berdoa agar Ibrahim diberikan kekuatan oleh Allah dan dipulihkan kesihatannya. Amin.

Bukan orang tidak kenal siapa Ibrahim dalam dunia politik. Dia lebih ligat dan licit daripada bola yang dilarikan oleh para bintang handalan dunia dalam pesta piala dunia yang sedang berlangsung kini.

Bagaimana pun Tuhan mahal adil. Tuhan tidak pernah menzalimi makhluk kejadian-Nya. Dan Tuhan juga akan membalas setiap apa kebaikan yang dilakukan oleh makhluk-Nya. Cuma kadang kala manusia tidak dapat memahami dan sempat menerima budi baik Tuhannya. Manusia adakalanya begitu gopoh dan rakus dalam mentafsir dan menilai sesuatu yang penuh berhikmat dan memerlukan ketajaman akal mentafsirnya.

Misalnya tidak siapa menduga bahawa kehilangan Ibrahim dari persada Pas diganti Allah dengan watak yang sebelum ini tidak terfikir oleh sesiapa yang mereka akan bertandang ke majlis Pas. Tetapi itulah yang berlaku hari ini apabila anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Tamrim Ghafar dan Zaid Ibrahim menjadi tetamu istimewa Pas pada muktamar ke 56 ini yang berlangsung hari ini. Kedua mereka adalah tokoh hebat dalam Umno sebelum ini. Bahkan Tamrim pernah menjadi Exco Pergerakan Pemuda Umno dan masih lagi ahli Umno.

Kehadiran Tamrin dan Zaid ternyata mendapat perhatian umum. Keberadaan Zaid mungkin tidak hairan lagi sebab beliau sudah dipecat dari Umno dan kini menyertai PKR. Sebelum itu pun Zaid sudah pun berjinak-jinak dengan Tok Guru dan sudah mula membaca bunga sepatu MB itu dan juga melihat berapa lilitan serban MB itu. Tetapi Tamrim masih ahli Umno.

Kehadiran Tamrin itu menjadi tanda tanya. Apakah kehadiran beliau itu sebagai satu isyarat bahawa beliau sudah tidak yakin dengan Umno lagi? Kerana belum berlaku dalam sejarah pemimpin malahan ahli Umno yang ternama hadir dalam muktamar Pas. Kehadiran seperti itu dilihat songsang dan menyebabkan mereka yang hadir akan dipersoalkan oleh partinya.

Tengku Razaleigh Hamzah pernah hadir dalam majlis Pas. Misalnya dalam majlis penjelasan isu royalti minyak, Tengku Razaleigh berada atas pentas sama dengan pemimpin Pas. Tetapi Tengku Razaleigh tidak pernah menghadiri muktamar Pas semasa beliau masih menjadi ahli Umno. Kehadiran Tengku Razaleigh sebelum ini ialah sesudah beliau tidak menjadi ahli Umno.

Persoalan kini apakah Umno akan mengambil tindakan ke atas anak bekas Timbalan Perdana Menteri itu? Atau pun Umno akan membiarkan begitu saja. Sebelum ini Tamrin juga membuat kejutan apabila beliau muncul di atas pentas PKR pada pilihan raya kecil Hulu Selangor baru-baru ini. Penampilan beliau itu mengejutkan ramai pihak.

Atau apakah Umno membiarkan Tamrim terus dengan gelagaknya itu? Umno akan mengambil sikap tidak peduli di mana dengan itu aksi Tamrim itu akan mati begitu saja? Ataupun Umno akan bermesyuarat dan surat tunjuk sebab akan diambil terhadapnya tidak lama lagi.

Bagaimana pun jika dilihat dari sisi lain, kebebasan dan demokrasi, kedatangan Tamrim itu tidak menjadi kesalahan. Malahan kedatangan beliau itu dilihat sebagai boleh membuka suasana baru dalam dimensi politik orang Melayu. Dengan kehadiran itu membolehkan Tamrim mengenali bagaimana politik Pas dan suasana mereka bermesyuarat, di mana situasi dan kondisinya berbeza dengan apa yang berlaku pada perhimpunan agung Umno.

Tentu kalau Tamrim berkesempatan untuk mengeliling Putik tempat berlangsungnya muktamr itu beliau akan dapat menyaksikan bagaimana humblenya orang Pas. Bagaimana gigih dan sabarnya orang Pas dalam perjuangan. Mereka datang bukan diangkut dengan bas dan diupah duit seratus dua, tetapi mereka datang sendiri, datang dengan dipandu dan ditolak oleh semangat perjuangan Islam.

Mereka cukup simple dan mudah, datang dengan membawa sebidang tikar dan duduk di mana-mana saja untuk mengikut dan memerhati muktamar berkenaan. Mana-mana ada anak kecil dibawa dan digantungkan buai di bawah bayangan pokok dan mereka bersantai di situ. Itulah perjuangan Pas. Walaupun zaman berubah namun sikap, pembawaan dan komitmen mereka tetap sama.

Apakah keserdarhanaan dan jiwa hamba Pas itu menyebabkan Tamrim sudah tertarik dengan Pas?

Saya tidak setuju kalau Umno mengenakan tindakan ke atas Tamrim. Sebaliknya Umno akan penggil Tamrim dan mendapat maklum balas bagaimana cara dan stail Pas bermuktamar. Baik Najib Razak atau Muhyiddin Yassin akan dapat input secara real daripada wakilnya itu. Mudah-mudahan selepas Najib dan Muhyiddin mendengar penjelasan dan takruf dari Tamrim mereka akan insaf dan sedar serta mengetahui bentuk dan rupa perjuangan Pas sebenarnya.

Dan seelokknya pula selepas ini biarlah Umno mengundang pula pemimpin Pas untuk menjadi tetamu pada perhimpunan agungnya. Kalau ini dapat dilakukan dan berlaku, saya merasakan banyak masalah politiking orang Melayu akan dapat diselesaikan.

Bagaimana pun kita perhatinkan apakah nasib yang akan diterima Tamrim kelak. Apakah Umno tidak akan mengenakan apa-apa tindakan ke atasnya atau sebaliknya. Kalau Umno mengenakan tindakan disiplin ke atas Tamrim, jelas Umno jauh lagi untuk muncul menjadi sebuah parti yang demokratik dan terbuka dalam menerima sesuatu pembaharuan. Apapun kemunculan Tamrim di muktamar berkenaan ia tetap memberi kelabaan kepada Pas walaupun mungkin bagi Umno Tamrim adalah melukut di hujung gantang! Read Full...

50 tahun imej Islam tercalar di bawah Umno


PENGKALAN CHEPA, 11 Jun: Biar pun lebih 50 tahun negara merdeka, namun imej Islam yang murni
semakin tercalar akibat kegagalan dan ketidakadilan dilakukan Umno.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, keadaan itu berlaku meski pun
Umno yang didakwa menjadi teras Barisan Nasional (BN) mendabik dada kononnya mereka parti
penyelamat Melayu Islam dalam masyarakat majmuk.

“Namun hakikatnya mereka gagal, bahkan mengundang malapetaka kepada orang Melayu Islam,
membawa wajah yang salah kepada masyarakat majmuk menjadi realiti masyarakat Malaysia.

“Hasilnya imej Islam yang begitu murni tercalar akibat kegagalan dan ketidakadilan yang dibawa Umno,” katanya pada Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-56 di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (PUTIK) di sini.
Ucapan dasar bertema:  “Islam Adil Untuk Semua”.

Beliau berkata PAS meneruskan ukhuwwah dengan semua kumpulan Islam dengan penuh tasamuh,
digerakkan ke arah melaksanakan tanggungjawab ‘amal Islami’ yang syumul di negara ini.

“PAS terus menerus beristiqamah melaksanakan Tahaluf Siyasi sejak 1982 di atas nama Islam
berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah.

“Pendekatan fikah politik Islam PAS menerusi amalan Tahaluf Siyasi dalam Pakatan Rakyat
dengan model Islam yang sebenar terus dilaksanakan," katanya.

Kata beliau kerjasama itu terbukti pada banyak siri pilihan raya di negara ini termasuk
terbaru di Sibu, Sarawak baru-baru ini.

Beliau juga berkata sudah sampai masanya muslimat wajib bersama muslimin berganding
melaksanakan tugas tanpa menjejaskan kewajipan dalam rumahtangga.

Menurutnya ini penting kerana suasana kebanjiran pemikiran menyerang umat dan merosakkan
masyarakat hasil daripada kuasa politik yang salah.

Selain itu beliau menggesa muslimat supaya meneruskan gerak kerja mendekati dan
menghimpunkan remaja wanita dalam program keagamaan, sukan dan kesenian.

Muslimat juga mesti mengambil inisiatif dan berperanan mendepani isu penindasan wanita,
remaja dan kanak-kanak secara lebih proaktif dan berkesan dengan menubuhkan institusi
kekeluargaan dan kemasyarakatan. Read Full...

Himpunan BERSIH kedua dirancang


Satu lagi himpunan Gabungan Pilihan raya Bersih dan Adil (BERSIH) dirancang diadakan tahun depan kerana "kerajaan tidak ada kecenderungan untuk memenuhi tuntutan gabungan itu".

Usul tersebut diluluskan sebulat suara dalam muktamar Dewan Pemuda PAS di Kota Bharu semalam.

Usul tersebut dibuat oleh Pemuda kawasan Parit, Perak dan disokong oleh Pemuda kawasan Kapar serta Dewan Pemuda PAS Terengganu, kata Pengerusi jawatankuasa usul Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat kepada Malaysiakini hari ini.
Bersih mengadakan perhimpunan besar-besaran pada 2007 di ibunegara yang disertai oleh kira-kira 40,000 orang yang berarak ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Memorandum tersebut mengandungi tuntutan, antaranya, mendesak kerajaan menggunakan dakwat kekal sewakstu pilihan raya dijalankan, menghapuskan undi pos dan menggunakan daftar pemilih yang bersih dalam pilihan raya umum lalu.

Sementara itu, muktamar Dewan Ulama pula meluluskan sebulat suara mendesak pimpinan Pakatan Rakyat supaya lebih berhati-hati dan cermat dalam pemilihan calon dalam pilihan raya akan datang.

Mereka juga mendesak kepimpinan tertinggi parti itu supaya menaikkan taraf badan yang dikenali sebagai Urusan Ulama PAS kawasan kepada Dewan Ulama PAS kawasan.

Usul berkenaan mendapat sokongan padu daripada perwakilan yang hadir.

Perwakilan muktamar tersebut juga mengambil ketetapan untuk memastikan dasar dan prinsip pejuangan PAS dipertahankan di samping memperkukuhkan Pakatan Rakyat.

Muktamar Dewan Ulama juga meluluskan usul tergempar yang dibentang oleh Urusan Ulama kawasan Pengkalan Chepa yang mencadang diwujudkan unit khas kaunseling bagi menyedarkan golongan remaja terhadap gejala sosial yang berlaku sekarang.

Wakil kawasan tersebut Nik Razi Nik Mat berkata, ulama hendaklah tampil berperanan menangani masalah remaja dalam masyarakat. Usul tersebut dilulus tanpa sebarang bantahan. Read Full...

Perjanjian dengan bukan Islam sebelum dilantik jadi calon


KOTA BHARU, 11 Jun: PAS akan mengadakan perjanjian dengan orang bukan Islam yang ingin menjadi calon dalam pilihan raya umum akan datang, kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.
Beliau berkata demikian dalam sidang medianya selepas majlis perasmian Muktamar PAS Pusat Ke-56, di Putik tengahari tadi.
Menurutnya lagi, beliau bagaimanapun yakin calon-calon bukan Islam yang bermoral tidak akan melompat parti sekiranya dipilih untuk bertanding dalam pilihan raya terbabit dan menang kerusi yang dipertandingkan itu.
Menyentuh tentang perletakan calon pula, beliau memberitahu persefahaman pasti akan wujud dalam mengagihkan calon-calon Pakatan Rakyat dan akan memastikan pertandingan dua penjuru akan berlaku.
“Mana-mana calon yang mewakili DAP atau PKR tidak akan diletakkan calon dari PAS, begitu juga tempat yang dikhususkan untuk Dewana Himpunan PAS,”ujarnya.
Katanya, dalam sejarah Islam sendiri telah terbukti adanya kerjasama antara Islam dan bukan Islam yang turut menentang kezaliman yang juga telah wujud persefahaman antara Dewan Himpunan PAS dengan PAS sendiri.
“Jadi ianya tidak ada sebarang masaalah,”ujarnya.
Katanya, PAS juga telah membuat keputusan dengan adanya Dewan Himpunan PAS itu membuktikan PAS telah mengiktiraf mereka dengan menjadikan mereka sebahagian dari sayap-sayap parti sebagaimana Dewan-Dewan yang lain.
Hadi seterusnya berkata, setelah beberapa tahun Kelab Penyokong di tubuhkan dan tahun ini ditingkatkan sebagai Dewan Himpunan dan akan dipertingkatkan lagi sehingga membolehkan mereka mengikuti sidang muktamar dan mengadakan muktamar mereka sendiri tahun hadapan.
Beliau berkata, Dewan Himpunan diadakan untuk mereka sebagai satu pengiktirafan untuk golongan itu yang kini semakin bertambah keahliannya hasil kejayaan pentadbiran PAS di Kelantan, Terengganu, Perak dan Kedah.
“Mereka melihat sendiri bagaimana konsep Islam yang mengiktiraf mereka sebagaimana umat Islam yang lain,”ujarnya.
Jelasnya, dalam urusan lain termasuk politik ianya boleh melibatkan bukan Islam kecuali amalan yang bersangkutan dengan agama Islam seperti puasa, zakat, solat dan sebagainya. Read Full...

Bilakah PAS Akan Iktiraf Sumbangan Blogger Pula?PAS mula letak calon bukan Islam

Selepas penubuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS baru-baru ini, PAS terus melangkah ke hadapan dengan membenarkan penyokong bukan Islamnnya bertanding menggunakan lambang parti itu dalam pilihan raya umum yang akan datang.

Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata keputusan itu dibuat hasil keputusan mesyuarat majlis syura - badan tertinggi dalam parti itu - kelmarin.

"Bagaimanapun mereka hendaklah faham pada ajaran Islam serta bermoral tinggi," katanya menjelaskan syarat-syarat yang dikenakan bagi melayakkan pemilihan golongan itu.

Abdul Hadi bagaimanapun berkata jumlah kerusi dan kawasan pilihan raya yang diperuntukkan bagi golongan itu setakat ini masih dikenalpasti.

Ditanya kemungkinan tindakan PAS itu bakal menyebabkan pertindihan dengan calon PKR dan DAP, Abdul Hadi yakin akan adanya persefahaman dalam antara ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat berhubung keputusannya itu.

"Kita akan tanding di tempat PKR dan DAP tidak bertanding," katanya dalam sidang media selepas merasmikan muktamar PAS ke-65 bertemakan "Islam Adil untuk Semua" di Pengkalan Chepa, di Kelantan hari ini.

Dalam pilihan raya umum dua tahun lalu, seorang penganut Hindu Kumutha Raman bertanding 'mewakili' PAS di Johor. Penyokong PAS itu bagaimanapun bergerak sebagai calon bebas.

Tak gopoh tonjol dalam Pakatan

Ditanya tentang mekanisme PAS bagi mengelakkan calon bukan Islam mereka melompat parti, Abdul Hadi berkata kesemua calon dikehendaki mengadakan iqrar atau perjanjian dengan parti.

"Lagi pun, orang yang bermoral tidak akan melanggar perjanjian," katanya.

PAS sebelum ini berjaya mengekang fenomena lompat parti dalam partinya melalui "baiah" (sumpah taat setia) sesama Islam.

Bagaimanapun, mekanisme tersebut tidak boleh dilakukan terhadap penyokongnya yang berbeza agama.

Sementara itu, Abdul Hadi juga menolak tanggapan bahawa PAS cuba mendominasi Pakatan melalui strategi barunya dalam pilihan raya umum itu.

"Kita tidak gopoh untuk menonjolkan diri," katanya yang juga ahli parlimen Marang.

"Bagi kita, mempertahankan Islam itu lebih penting daripada strategi." -mk

Ulasan GB

Drastik, kata seorang teman GB di atas penubuhan Dewan Himpunan Penyokong PAS sekalipun sebelum ini Setiuasaha Agung PAS menyatakan penubuhan Dewan sukar dilaksanakan sebelum pindaan perlembagaan dilakukan.

Malah di dalam ucapan perasmian Muktamar Ke 55 tahun lepas, Presiden sendiri mengungkapkan:

"Juga dicadangkan kepada penggubal undang-undang PAS, supaya kewujudan kelab ini (Kelab Penyokong PAS) diinstitusikan menerusi pindaan perlembagaan PAS yang bakal dilaksanakan untuk memasukkan peruntukan kewujudan kelab dan statusnya dalam organisasi parti, keahlian dan peranannya dalam PAS."

Tup tup tanpa pindaan perlembagaan pun, Dewan sudah boleh ditubuhkan.

Kita menunggu pula bilakah PAS akan memperakui peranan blogger dan menginstitusikannya. Mungkin tuntutan ini berlebih-lebihan tetapi yang berfikiran jauh akan melihat PAS akan lebih mantap dan utuh dengan mengambil inisiatif dan terkedepan di dalam memperkasakan parti melalui penginstitusian blogger.

Malangnya setakat ini blogger PAS tidak diiktirafkan sebagai memainkan peranan penting untuk parti, malah Presiden sendiri mengecap ada blogger sebagai si Luncai, tk diketahui sasaran yang dimaksudkan, mungkin juga semata-mata ada blogger menentang idea UG yang dipeloporinya.

Di dalam muktamar kali ini, tiada sepatah ucapan terima kasih pun diungkapkan untuk blogger-blogger, yang bersusah payah menolong parti. Malah dilaporkan oleh beberapa orang blogger, sukarnya blogger PAS sendiri hendak mendapat pas masuk ke dalam muktamar.

Nasib kaulah blogger PAS....

GB dah ulas sebelum ini. Dipetik kembali:

Ulasan GB

Terima kasih Datuk Seri Presiden untuk gelaran Luncai itu sekalipun ia mungkin bukan bertujuan untuk semua blogger.

Sebenarnya, blogger tidak pernah mengharapkan penghargaan dan balasan daripada parti sekalipun blogger selama ini telah bekerja keras untuk kemenangan parti sebelum, semasa dan sesudah pilihanraya.

Ada blogger yang bersengkang mata dari pagi sampai ke malam, malam sampai ke pagi, untuk menyediakan dan menyebarkan berita alternatif kepada rakyat yang umum mengetahui bahawa berita-berita parti tidak disampaikan secara jujur oleh media massa arus perdana.

Dan tatkala blogger bekerja, tatkala itu sudah ramai pemimpin parti yang sudah tidur lena.

Dan apabila blogger menegur pemimpin, contohnya di dalam isu UG, satu gagasan yang telah menyebabkan parti kehilangan sokongan dari pengundi atas pagar, tiba-tiba pemimpin melenting dan kemudian menuduh blogger tidak wala', tidak setia dan seumpamanya.

Kalau dulu blogger dituduh menerima habuan dari seseorang, dituduh penyebar "fitnah yang benar", kini dikatakan blogger dari golongan fasiq lalu dibacakan ayat supaya berhati-hati menerima berita dari orang fasiq.

Sefasiq-fasiq ahli, ia tidak memberi impak kepada jemaaah seluruhnya, tetapi sealim-alim pemimpin yang memegang parti akan menghancurkan parti seluruhnya apabila mangaturkan perencanaan jahat untuk bersekongkol dengan musuh.

Saya igin bertanya berapa nilai yang parti hargai dan pernah bayar terhadap peranan dan sumbangan blogger selama ini untuk kemenangan calon-calon parti?

Malah blogger ini terus bekerja sekalipun tidak dihargai, kerana masing-masing belajar untuk mengikhlaskan diri terhadap deen dengan harapan Allah s.w.t. akan membalas sekalipun manusia melupakan mereka setidak-tidaknya Allah mengampunkan dosa-dosa kefasikan jika ada dilakukan oleh para blogger terlibat.

Tetapi adalah menjadi tanggungjawab parti untuk menjaga mereka, memupuk dan menyuburkan mereka supaya mereka terus berada di persada siber berjuang, tetapi apa yang berlaku, mereka dihadiahkan dengan gelaran lapuk bernama Luncai.

Ada yang menempelak GB, mana keikhlasanmu jika mengharapkan balasan?

GB tidak mengharapkan balasan, tetapi seperti yang GB utara di atas menjadi tanggungjawab dan kewajipan parti untuk menilai dan menghargai peranan blogger selama ini. Sementelah lagi blogger juga adalah manusia biasa, bukan robot-robot - malah robot-robot juga perlu digerakkan dengan sesuatu yang bukan sekadar air liur!

Jika demikian apakah Presiden, Timbalan Presiden dan semua pimpinan PAS sudah cukup ikhlas terhadap parti tanpa sebarang imbuhan? Jika demikian pulangkan sahaja gaji-gaji dan elaun-elaun Yang Berhormat 100% yang nilainya ribuan RM seorang itu kepada parti jika benar-benar berjuang kerana agama.

Tiada yang lebih mendukacitakan apabila Presiden sendiri tanpa segan silu di dalam satu jawapan kepada wartawan baru-baru ini bahawa beliau tidak membaca blog.

Blogger tidak kisah Tuan Presiden tidak membaca blog, tetapi anehnya beliau boleh menuduh blogger menyebarkan fitnah. Apakah semua blogger menyebarkan fitnah maka lantaran itu Tuan Presiden lansung tidak mahu menjengah blogger yang sebahagian besarnya berjuang untuk untuk parti?

Blogger tidak kisah Tuan Presiden tidak membaca blog tetapi setidak-tidaknya rakyat terbanyak dan para ahli memerlukan berita dari blog - kerana itulah sumber alternatif yang ada kini.

Beberapa orang blogger telah pun mengundurkan diri kerana hal yang GB nyatakan di atas - seperti TARAKNAMA keluhannya boleh dibaca di karpet hijau Blog GB, KetuaPerusuh dan lain-lain.

Dan jika parti terus-terusan tidak menghargai blogger sebaliknya mengambil sikap bermusuhan dengan mereka, kita sama berserah kepada Allah - alaisallahu biahkamil- hakimiin - bukankah Dia sebaik-baik Hakim?

Tidak semua blogger bebal seperti yang diucapkan oleh Tuan Presiden seperti yang diungkapkan melalui sepotong hadith yang dibacakan sewaktu ucapan perasmian pagi tadi, kerana mana tahu ada di kalangan blogger itu antara kekasih-kekasih Allah juga yang sentiasa beramal dan takut kepadaNya?

Greenboc
a.k.a. mahazalim
Read Full...

Penekanan 4 prinsip muafakat Pakatan penting - Setiausaha Agung PKR


KOTA BHARU, 11 Jun: Setiausaha Agung PKR,  Saifuddin Nasution Ismail (gambar) menyifatkan ucapan dasar Presiden PAS di Muktamar PAS ke 56 hari ini suatu ucapan yang komprehensif, lengkap dan menyeluruh mencakupi pelbagai perkara penting.

Antara lain menurutnya,  Presiden PAS telah memberi penegasan semula terhadap empat prinsip muafakat rakyat yang telah diputuskan dalam konvensyen pertama Pakatan Rakyat di Shah Alam beberapa bulan lalu.

"Ini termasuk mempertahankan Islam sebagai agama rasmi, kedudukan Raja-raja Melayu, bahasa Melayu sebagai lingua franca serantau di samping menjamin hak-hak orang Melayu dan bangsa asal.

"Dalam acara penting seperti ini dalam kalendar tahunan PAS untuk Presiden PAS kembali memperingatkan beberapa prinsip yang membawa kesepakatan dan muafakat di kalangan parti Pakatan Rakyat yang saya anggap sebagai satu peringatan yang signifikan untuk mengimbau kembali asas-asas kita dapat duduk bersama," katanya.

Mengulas lanjut, Saifuddin menganggap ucapan dasar ini penting bagi membentuk kekuatan dalaman PAS itu sendiri.

"Presiden PAS  telah  mengingatkan kembali asas-asas kekuatan PAS sebagai sebuah parti khususnya dalam mengingatkan kembali tugas utama dewan-dewan Ulama, Pemuda, Muslimat serta Dewan Himpunan Penyokong PAS.

"Di samping itu, Presiden PAS juga mengingatkan perwakilan tentang pentingnya untuk membina kekuatan dalaman parti. Presiden PAS juga turut  membawa keluar untuk lihat senario politik dunia samada di timur atau barat.

"Dari perspektif Pakatan Rakyat saya lihat ucapannya lengkap dan menyeluruh yang memberi mesej untuk diamati oleh komponen parti," jelasnya.

Sementara itu, perwakilan dari Kapar Selangor, Dr Rani Osman (gambar)  meminta supaya ahli PAS lebih terbuka dengan ilmu-ilmu baru dan meminta semua pihak turun ke bawah untuk bertemu rakyat.

"Semua peringkat dalam PAS kena turun ke bawah dan bertemu dengan semua sektor masyarakat bagi menyampaikan mesej PAS kepada rakyat. Kalau ucapan ini tidak di bawah ke bawah ia akan kekal dalam buku ucapan sahaja," kata beliau.

Dr Rani juga meminta para pemimpin PAS memfokaskan kembali kepada pengundi Melayu yang turut disebut dalam ucapan dasar Presiden kali ini.

"Menang atau kalah PAS dalam pilihan raya banyak bergantung kepada pengundi Melayu kerana kita bertanding di kawasan majoriti Melayu...ini kita kena ingat.
"Jadi usaha perlu dibuat untuk membolehkan mesej kita sampai ke kawasan-kawasan luar yang selama ini menjadi kubu musuh kita," kata Dr Rani. Read Full...

‘PAS jangan lupa bini lama bila dapat bini baru’Sebahagian pemerhati rasmi Dewan Himpunan Penyokong PAS yang hadir pada Muktamar Tahunan PAS Ke-56 di Pengkalan Chepa dekat Kota Baru hari ini. — Gambar Choo Choy May
KOTA BARU, 11 Jun — PAS yang melancarkan Dewan Himpunan Penyokong bulan lalu, hari ini menerima peringatan awal perwakilannya yang meminta komponen Pakatan Rakyat itu agar jangan melupakan penyokong setia mereka dalam usaha menarik pengundi-pengundi bukan Islam. Peringatan itu dilontarkan ketika PAS bertungkus lumus mencari sokongan bukan Islam mengabaikan pengundi-pengundi setia dan lama mereka iaitu masyarakat Islam.
Malah pandangan itu dikeluarkan beberapa jam selepas pucuk kepimpinan PAS memaklumkan Majlis Syura sudah memberi lampu hijau kepada calon kalangan bukan Islam untuk menggunakan lambang parti itu jika dipilih bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.
Perwakilan yang membahaskan ucapan dasar Presiden petang ini melahirkan kebimbangan terhadap kemerosotan sokongan orang Melayu kepada PAS sejak kebelakangan ini.
Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, beliau risau dengan keghairahan PAS mendapatkan sokongan bukan Islam dan pengundi baru menyebabkan sokongan tradisinya merosot.
“Jangan sampai kita hendak mendapatkan pengundi baru, kita melupakan pengundi yang lama, kita menyakitkan pengundi lama... kalaupun dapat bini muda, janganlah dilupakan bini tua,” kata perwakilan pertama itu sambil turut mencuit lebih 1,000 perwakilan Muktamar Tahunan PAS Ke-56 hari ini.
Exco Kerajaan Negeri Kelantan itu menambah, PAS dalam usaha hendak memperkukuhkan kedudukannya seharusnya berusaha mendapatkan hati kedua-dua pihak — penyokong Islam dan bukan Islam.
“Biar kita tangkap kedua-dua (penyokong lama dan baru).
“Jangan sampai yang dikejar tak dapat, yang dikendong tercicir,” kata beliau lagi.
“Saya tidak mahu kita membuat kesilapan dalam usaha kita mengejar dan menawan bukan Melayu sehingga kita lupakan pengundi-pengundi Melayu, yang merupakan pengundi asal kita,” kata beliau lagi.
Mohd Amar menambah, meskipun PAS sudah mula menerokai laluan untuk mendapatkan sokongan bukan Islam, tetapi Umno menggunakan pelbagai cara untuk menyemai rasa benci dan mengelirukan orang-orang Melayu di kawasan luar bandar.
Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu Saiful Bahari Mamat. — Gambar Choo Choy May
“Hubungan PAS dengan bukan Islam digunakan oleh Umno untuk mengalih sokongan PAS di kawasan luar bandar dan kampung, mereka tidak tahu perkara ini, mereka tidak faham,” kata beliau. Pandangan beliau itu turut disokong oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu Saiful Bahari Mamat.
Saiful berkata, orang-orang Melayu merupakan “tulang belakang” PAS dan mereka perlu mendapat keutamaan parti.
“Keutamaan harus diberikan kepada orang Melayu. DAP keluar Barisan Alternatif (1990) untuk mendapatkan sokongan orang Cina, dan kini mereka bersama kita.
“Saya sokong pandangan Kelantan,” kata Saiful.
Dalam pada itu perwakilan Perak, Khalid Idham Lim pula melihat kewujudan dewan baru dalam PAS khas untuk bukan Islam menggambarkan golongan itu tidak lagi takut pada Islam.
Ahli Dewan Undangan Negeri kerusi Titi Serong itu menjelaskan langkah terbaru itu melambangkan kehebatan PAS sebagai sebuah parti Islam yang sesuai untuk semua kaum.
Dalam ucapan dasarnya Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menyentuh kewujudan Dewan Himpunan Penyokong PAS berkata “kita bukan sahaja berjaya meruntuhkan tembok yang memisahkan kita selama ini dengan kaum bukan Islam, bahkan perjuangan kita juga mahu di sertai oleh kalangan mereka.”
“Ini merupakan satu pencapaiann yang lebih maju bagi penyelesaian masyarakat majmuk secara Islam, bagi memperkenalkan Islam yang boleh berlaku adil untuk semua,” kata beliau.
Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah. — Gambar Choo Choy May
Read Full...

Misi Kemanusiaan Gaza: Komando Israel Calon Terima Anugeraholeh Ibnuyaacob
flotilla_attacked
The Times Online melaporkan bahawa komando Israel yang menyerang hendap kapal misi bantuan kepunyaan Freedom Flotilla telah disenaraikan sebagai antara calon pilihan penerima anugerah khas dari Kerajaan Israel iaitu Medal of Valor.

Serangan yang menyebabkan 9 orang aktivis meninggal dunia itu mendapat perhatian dunia dan ia dikecam dari pelbagai media serta masyarakat.
Medal of Valor atau dalam bahasa Hebrew disebut Itur HaGvura ialah pingat khusus yang membawa gelaran Hero of Israel kepada penerimanya. Pemegang pingat ini bukan sahaja bergelar ‘hero’ tetapi juga akan menerima kelebihan-kelebihan tersebut:

  • Pengurangan cukai pendapatan
  • Jemputan ke majlis-majlis kehormat pegawai kerajaan
  • Mayatnya akan ditanam di Helkat Gedolei Ha’Uma iaitu kawasan perkuburan tempat Dr. Theoder Herzl (Pengasas Pertubuhan Zionis Antarabangsa) ditanam.
Rabu, 2010 Jun 09
Read Full...

Video : Hishamuddin Auuwww Kantoi dan Terkedu di Parlimen apabila disoal Azmin AliRead Full...

Gambar SPESIS BAPAK tarak guna...

Tiadalah gelaran yang lebih sesuai bagi mereka yang sanggup memperlakukan sedemikian rupa kepada si kecil yang tidak bermaya !!
Anggota polis forensik memeriksa mayat janin yang ditanam di belakang sebuah rumah teres dua tingkat di No 14, Jalan 712 D, Seksyen 7, Shah Alam.

Mayat bayi lelaki tidak cukup bulan dibuang ke dalam longkang di tepi jalan Seri Kembangan berdekatan Pasar Borong Selangor.

Mayat bayi bersama surat yang di tinggalkan di Masjid Negeri, Seremban.


Mayat bayi baru lahir ditemui dimakan anjing dekat Parit Jawa, Muar.


Mayat bayi perempuan dengan tali pusatnya masih belum dipotong, ditemui dalam beg plastik hitam di tempat pembuangan sampah di Taman BDC Stutong, Kuching.

Mayat bayi lelaki yang berlumuran darah dengan tali pusat masih belum dipotong dijumpai dalam sebuah baldi di tempat letak kereta,bangunan Wisma Saberkas, Kuching.Mayat bayi yang dicampakkan dari tingkat 17 sebuah flat sehingga pecah kepalanya ditemui di Kuala Lumpur.

Mayat bayi dijumpai terdampar di tebing Sungai Pemandi, Kampong Makam. Kota Tinggi.

Janin bayi yang di temui di dalam saluran najis di sebuah stesen minyak di Bukit Indah 1 Nusajaya, Johor Bahru.


Keadaan mayat bayi yang berbau busuk yang diletak dalam sebuah beg di sebuah rumah teres kosong di Taman Saga, Seremban.

Mayat bayi perempuan yang dijumpai di tapak perlupusan sampah Jalan Matang kira kira 12 kilometer dari Bandaraya Kuching.

Polis menemui beg mengandungi mayat bayi berusia lingkungan dua hingga tiga minggu yang ditemui di tepi sebuah tiang di Stesen Monorail Maharajalela.


Mayat bayi perempuan yang berusia satu bulan di temui terapung berhampiran jeti Tanjung Api, Kuantan.

Seorang anggota polis penyiasat sedang memeriksa mayat bayi lelaki yang ditemui di tapak pelupusan sampah Pajam, di Nilai.

Mayat bayi lelaki masih bertali pusat ditemui orang awam di tepi Blok J, Flat Lobak, Jalan Lobak, Seremban.


Ini semua adalah kes yang sama... Kes kalau taknak bayi bagi kat SHARIZAT... Tapi ada lagi satu spesis jugak.. ANAK dan ISTERI menjadik ASET kehidupan untuk di jual BELI, Semua KERNA WANG!

Ini lagi satu SPESIS yang aku maksudkan... Nampak macam ALIM BANGAT sebab dahi bertanda hitam dan songkok tinggi SEKAKI... Korang tau pasai apa kan? Sape taktau RUJUK SINI

BODO...BODO.... Sepatutnya disediakan satu tempat yang berlesen bagi mengekang IbuBapa buang anak.. Bodo-Bodo..

Read Full...

Lesen lama – Hishammuddin Tun Hussein ..ha.ha..ha..cerita lama maa....!!!!

Image
Apa signifikan mengenai lesen judi lama dan baru?
 
Menurut laporan BERNAMA – Datuk Hishammudiin mengatakan bahawa lesen judi bola sepak itu adalah lesen lama dan bukan lesen baru yang telah di keluarkan oleh kerajaan. Dalam pada itu Datuk Hisham menyeru rakyat untuk sama-sama membanteras judi haram dan jangan hanya bercakap mengenai perkara tersebut. Mungkin persoalan utama dalam isu ini adalah judi – lesen lama atau baru, judi haram dan judi yang tidak haram mengikut peruntukkan undang-undang, semuanya memberi kesan negatif kepada struktur sosial negara ini. Apa perlu kerajaan buat?  
Read Full...
 
Powered By Blogger
Powered By Blogger
Powered By Blogger
© Grunge Theme Copyright by ustazazhargroup.blogspot.com | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks